ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ZJS20011f15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Chemia związków naturalnych
Kierunek: Zarządzanie jakością i analiza żywności
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Antoni Szumny
Język: polski


Efekty kształcenia: Student poznaje budowę chemiczną, właściwości i zastosowanie ważniejszych związków chemicznych, pozyskiwanych z roślin. Potrafi przeprowadzić proces izolacji niektórych związków naturalnych. Poznaje powiązania, pomiędzy budową chemiczną związku a jego właściwościami farmakologicznymi. Poznaje skład i zastosowanie oraz analizę jakościową podstawowych ziół i przypraw. Student zapoznany jest i potrafi przeprowadzić analizy związków naturalnych (chromatografia gazowa sprzężona ze spektrometrią mas GC-MS, spektroskopia magnetycznego rezonansu jądrowego NMR). Student potrafi wykonać analizę chromatograficzną cienkowarstwową (TLC), kolumnową (CC), flash-chromatografię, przeprowadzić destylację i ekstrakcje. Zapoznaje się z budową, zasadą działania, zastosowaniem spektrometru gazowego z detektorem płomieniowym. Poznaje podstawy wysokosprawnej chromatografii ciśnieniowej HPCL. Potrafi wykryć syntetyczne aromaty stosowane w żywności i jej zafałszowania.

Kompetencje: Student powinien poznać możliwości pozyskiwania oraz analizy związków naturalnych z podstawowych surowców farmakognostycznych oraz roślin przyprawowych. Potrafi przeprowadzić analizę naturalnych i sztucznych związków aromatycznych występujących w produktach żywnościowych.

Wymagania wstępne:

Treści kształcenia: Historia farmakognozji. Związki naturalne: klasyfikacja, występowanie i zastosowanie. Metody izolowania związków naturalnych. Komercyjne wykorzystanie związków naturalnych. Związki naturalne w produktach codziennego użytku. Związki zapachowe – ich właściwości, pozyskiwanie i praktyczne wykorzystanie. Terpeny: podział, budowa i zastosowanie. Alkaloidy: podział, budowa, wykorzystanie w medycynie. Antocyjany i flawony – występowanie i właściwości biologiczne. Związki fenolowe, chinony i kumaryny – występowanie i właściwości. Nowoczesne, naturalne środki ochrony roślin. Feromony – podział i praktyczne wykorzystanie. Allelopatia – rodzaje, występowanie i znaczenie w uprawie roślin. Estry metylowe – synteza i zastosowanie. Skład, właściwości biologiczne wybranych roślin przyprawowych oraz surowców farmakognostycznych (ziół). Metody oznaczania struktur i izolowanie Perspektywy wykorzystania nowoizolowanych związków naturalnych. Etnofarmakologia.

Literatura: 1. „Farmakognozja” Stanisław Kohlmunzer, PZWL 2003; 2. „Naturalne związki organiczne” Aleksander Kołodziejczyk PWN 2006; 3. „Chemia organicznych związków naturalnych”, Krystyna Dzierzbicka, Dariusz Witt, wyd. Politechniki Gdańskiej 2000; 4. Materiały wykładowe, dostarczone przez prowadzącego w formie prezentacji Power Point; 5. “Medicinal Natural Products – biosynthetic approach”, Paul M. Dewick, John Wiley and Sons, LTD 3-rd Ed. 2009; 6. “Bioactive compounds from plants”, John Wiley and Sons, LTD 1990.

Metody oceny: pisemne zaliczenie wykładów

Uwagi: