ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ZJS20088f15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Żywność ekologiczna
Kierunek: Zarządzanie jakością i analiza żywności
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Aneta Wojdyło
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student po zakończeniu kursu ma wiedzę w zakresie żywności ekologicznej. Student zna ramy prawne obowiązujące w produkcji żywności ekologicznej. Student potrafi wskazać na różnice w procesie produkcyjnym – ekologicznym a konwencjonalnym. Student potrafi wymienić zasady związane z ekologiczną produkcja zwierzęcą jak i roślinną. Student umie rozpoznać i wskazać żywność ekologiczną na rynku handlowym. Umiejętności Student potrafi przedstawić różnice pomiędzy żywnością ekologiczną a konwencjonalną. Potrafi opracować proces technologiczny dostosowany do potrzeb produkcji żywności ekologicznej wg zasad prawnych. Student ma świadomość znaczenia procesu certyfikacji ekologicznych producentów rolnych jak i przetwórców.

Kompetencje: Student jest otwarty na ekologiczne metody produkcji żywności. Wykazuje odpowiedzialność za środowisko – rozumie ważność i ma świadomość ekologicznej produkcji roślinnej i humanitarnego postępowania ze zwierzętami.

Wymagania wstępne: Ogólna Technologia Żywności, Technologie specjalizacyjne

Treści kształcenia: Regulacje prawne związane z przetwórstwem żywności ekologicznej (Polskie i Unijne regulacje prawne). Zasady i cele ekologicznego systemu uprawy zbóż, owoców i warzyw oraz chowu zwierząt. Produkty ekologiczne z okresu przestawiania sposobu uprawy. Rolnictwo ekologiczne i jego wpływ na jakość żywności. Żywność ekologiczna a konwencjonalna; konwencjonalny produkt zawierający składniki ekologiczne. Żywność ekologiczna zasady produkcji, kontroli i znakowania. Ekologiczny przetworzony produkt spożywczy a konwencjonalną. Potrafi opracować proces technologiczny dostosowany do potrzeb produkcji żywności ekologicznej wg zasad prawnych. Student ma świadomość znaczenia procesu certyfikacji ekologicznych producentów rolnych jak i przetwórców. Kompetencje społeczne (podstawy): Student jest otwarty na ekologiczne metody produkcji żywności. Wykazuje odpowiedzialność za środowisko – rozumie ważność i ma świadomość ekologicznej produkcji roślinnej i humanitarnego postępowania ze zwierzętami. Wymagania wstępne: Ogólna Technologia Żywności, Technologie specjalizacyjne Treści kształcenia: Regulacje prawne związane z przetwórstwem żywności ekologicznej (Polskie i Unijne regulacje prawne). Zasady i cele ekologicznego systemu uprawy zbóż, owoców i warzyw oraz chowu zwierząt. Produkty ekologiczne z okresu przestawiania sposobu uprawy. Rolnictwo ekologiczne i jego wpływ na jakość żywności. Żywność ekologiczna a konwencjonalna; konwencjonalny produkt zawierający składniki ekologiczne. Żywność ekologiczna zasady produkcji, kontroli i znakowania. Ekologiczny przetworzony produkt spożywczy oraz etykieta przetworzonego produktu ekologicznego. Walory żywności ekologicznej- prawda i mity. Ekologiczne metody przetwarzania i przechowywania żywności wraz z głównymi kierunkami innowacji w przetwórstwie ekologicznym. System kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym. Dynamika rozwoju przetwórstwa produktów ekologicznych. Stan rynku i perspektywy rozwoju żywności ekologicznej na świecie i w Polsce. Problemy rynku i marketingu produktów ekologicznych w Polsce. Konsumenckie kryteria oceny żywności ekologicznej (bariery zakupu produktów ekologicznych w opinii konsumentów). Kanały dystrybucji żywności ekologicznej.

Literatura: 1.Binder F., Jakość żywności. Rolnictwo ekologiczne – od teorii do praktyki, Stowarzyszenie Ekoland, Warszawa 1993. 2.Rozporządzenie Rady EWG nr 2092/91 z 24 czerwca 1991 r. w sprawie rolnictwa ekologicznego oraz oznakowania jego produktów i środków spożywczych. 3. Sołtysiak U., Rolnictwo ekologiczne – od teorii do praktyki, Stowarzyszenie Ekoland, Warszawa 1993. 4. Sołtysiak U., Rolnictwo ekologiczne. Encyklopedia agrobiznesu, Fundacja Innowacyjna, Warszawa 1998. 5. Szczucki C., Pojęcie i zakres znaczeniowy cech składających się na jakość produktów mięsnych, „Przemysł Spożywczy” 1971, nr 10. 6. Śmiechowska M., Perspektywy produkcji i konsumpcji żywności ekologicznej w celu poprawy stanu zdrowia polskiego społeczeństwa, Materiały Kongresu Polskiej Gospodarki Żywnościowej i Nauki o Żywieniu Człowieka, Warszawa 2000. 7. Świda J., Badanie preferencji konsumenckich mleka i jego przetworów, Praca doktorska, Wydział Towaroznawstwa, AE w Krakowie, Kraków 1999. 8. Żuchowski J., Mirowska E., Zdrowsza żywność w aspektach rolnictwa proekologicznego [w:] Ekologia wyrobów, Materiały konferencji naukowej, AE w Krakowie, Kraków 2000.

Metody oceny: egzamin pisemny

Uwagi: