ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ROSS10173f14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Uprawa grzybów jadalnych
Kierunek: Ogrodnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: mgr inż. Cecylia Uklańska
Język: polski


Efekty kształcenia: Student zdobywa wiedzę na temat grzybów jadalnych i metod ich uprawy

Kompetencje: Student potrafi współorganizować i nadzorować produkcję podstawowych gatunków grzybów uprawnych – pieczarki i boczniaka.

Wymagania wstępne: Botanika, Mikrobiologia

Treści kształcenia: Nowoczesne metody uprawy grzybów jadalnych, produkcja podłoża oraz grzybni, ochrona upraw przed chorobami i szkodnikami, wartość odżywcza grzybów uprawnych

Literatura: Szudyga K., Uprawa pieczarki. Hortpress, 2005, Gapiński M., Woźniak W., Ziombra M., Boczniak. Technologia uprawy i przetwarzania. PWRiL, 2001, Griensven L.J.L.D, The cultivation of mushrooms. Rustington, 1988 Pieczarki - biuletyn producenta pieczarki (kwartalnik)

Metody oceny: Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń – minimalny zasób wiedzy 60% (60% oceny) Egzamin pisemny z części wykładowej – minimalny zasób wiedzy 60% (40% oceny)

Uwagi: