ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ROSS20175f14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Uprawa winorosli i produkcja wina
Kierunek: Ogrodnictwo
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr inż. Marta Czaplicka-Pędzich
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student nabywa wiedzę z zakresu zakładania winnicy, uprawy winogron oraz technologii produkcji wina, zna nowoczesne technologie stosowane w winnicy oraz przetwórni wina. Potrafi wymienić maszyny i urządzenia związane z produkcją, pakowaniem, sortowaniem i właściwym przechowywaniem owoców i produktów. Zna przykłady zastosowania nowoczesnych rozwiązań w produkcji owoców i przetwórstwie wina. Student zna i rozumie korzyści ekonomiczne płynące z zastosowania tych rozwiązań. O2 – W01, R2A_W05, R2A_W06, O2 – W03, R2A_W04, O2 – W02PO Umiejętności: Student potrafi nazwać i wskazać elementy niezbędne do założenia winnicy. Student zna wymagania klimatyczno-glebowe winorośli. Student potrafi nazwać i wskazać maszyny i urządzenia niezbędne do prowadzenia nowoczesnej produkcji winogron. Student potrafi przeprowadzić proste testy i próby związane z kondycją owoców. Student posiada podstawowe umiejętności z zakresu pracy laboratoryjnej. Student potrafi zaplanować procesy produkcyjne w winnicy i przetwórni winogron. Student potrafi wybrać odmianę rośliny przydatną do obranego rejonu klimatycznego, określić najbardziej korzystny system prowadzenia winnicy oraz określić optymalny termin zbioru owoców. O2 – U01, R2A_U01, R2A_U03, O2 – U02, R2A_U02, R2A_U05 , R2A_U07, R2A_U08, O2 – U04,

Kompetencje: Kompetencje społeczne: umiejętność pracy samodzielnej i w grupie, współpracy z innymi studentami podczas przygotowywania projektu, umiejętność organizacji wspólnej pracy w laboratorium. Nabycie umiejętności motywowania i uzasadniania zaproponowanych przez grupę rozwiązań. O2-K01, R2A_K01, R2A_K07, O2-K02, R2A_K03, O2-K05, R2A_K02, O2-K06, R2A_K04, O2-K07, R2A_K08

Wymagania wstępne: brak

Treści kształcenia: Winorośl – biologia, pochodzenie, odmiany. Szkółkarstwo winorośli. Wymagania klimatyczne i glebowe winorośli. Systemy prowadzenia winnicy. Fizjologiczne przemiany zachodzące w owocach. Ocena dojrzałości owoców. Warunki i metody zbioru owoców. Laboratoryjne metody oceny dojrzałości winogron. Zasady budowy i eksploatacji nowoczesnych linii technologicznych do produkcji wina. Technologie zbioru, i przechowywania stosowane w gospodarstwach winiarskich. Ekonomiczne i prawne aspekty produkcji winiarskiej, działanie gospodarstw enoturystycznych.

Literatura: Sękowski B., Myśliwiec R. 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce. Wydawnictwa Naukowe PWN, Warszawa 1966 Lisek J. Zdrowotność, Plonowanie i Rozmnażanie wybranych genotypów winorośli (Vitis sp. L.) w warunkach Polski. Zeszyty Naukowe ISiK, Skierniewice 2005. Myśliwiec R. Winorośl. Wydawnictwo Działkowiec, Warszawa 2007 Myśliwiec R. Winorośl i wino. PWRiL, Warszawa 2002

Metody oceny: Wiedza: pisemne zaliczenie części wykładowej, pisemne zaliczenie teoretycznej części ćwiczeń, praktyczne zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych i terenowych Umiejętności: przygotowanie projektu założenia winnicy, przeprowadzenie podstawowych analiz winorośli i wina w laboratorium. Kompetencje społeczne: praca indywidualna i w grupach, dyskusja na zajęciach

Uwagi: