ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: MRS10074o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Eksploatacja i diagnostyka sprzętu ochrony I
Kierunek: Medycyna roślin
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr hab Antoni Szewczyk
Język: polski


Efekty kształcenia: Znajomość zagadnień z podstaw teorii rozpylania cieczy oraz techniki ochrony roślin. Klasyfikacja maszyn i urządzeń, budowa i działanie podstawowych zespołów roboczych z uwzględnieniem ich różnic konstrukcyjnych i działania. Uwarunkowania właściwego wykorzystania chemicznej metody ochrony roślin oraz metodyki badań aparatury do stosowania ś.o.r. Podstawowym założeniem przedmiotu jest opanowanie przez studentów wykładanej tematyki na poziomie pozwalającym uzyskanie uprawnień do prowadzenia działalności w zakresie ochrony roślin np. wykonywania badań technicznych i diagnostyki sprzętu oraz wykonywania różnych zabiegów z zakresu stosowania środków ochrony roślin. Umiejętność wykorzystania podstawowych zasad zastosowania rozpylonej cieczy do ochrony roślin, wykorzystania podstaw teorii rozpylania do oceny jakości pracy elementów i zespołów roboczych aparatury ochrony roślin. Opanowanie umiejętności praktycznego wykorzystania możliwości techniczno-technologicznych maszyn i urządzeń stosowanych w nowoczesnym rolnictwie w zakresie stosowania pestycydów. Opanowanie umiejętności praktycznego wykorzystania podstawowej aparatury diagnostycznej do oceny i wykonania charakterystyk pracy sprzętu do ochrony roślin. Nabycie umiejętności przeprowadzenia procedury badań technicznych i eksploatacyjnych aparatury do ochrony roślin. Umiejętności posługiwania się aparaturą kontrolną i sprzętem do oceny jakości wykonywanych zabiegów.

Kompetencje: Znajomość wykładanej tematyki umożliwia opanowanie podstawowych wiadomości do ubiegania się o uzyskanie uprawnień do stosowania środków ochrony roślin, badania sprzętu do stosowania ś.o.r. oraz prowadzenie działalności doradczej w wymienionym zakresie. Umiejętność dostrzegania i identyfikacji zagrożeń wynikających ze stosowania pestycydów w produkcji żywności skutkująca działalnością na rzecz zmniejszenia skażenia środowiska, zmniejszenia zawartości pestycydów w produktach żywnościowych oraz zwiększenie bezpieczeństwa użytkowników sprzętu do stosowania środków ochrony roślin.

Wymagania wstępne: Ogólne maszynoznawstwo rolnicze

Treści kształcenia: Teoria rozpylania i wykorzystania cieczy. Metoda chemicznej ochrony roślin. Klasyfikacja i budowa aparatury do chemicznej ochrony roślin. Zasada działania podstawowych zespołów i użytkowania opryskiwaczy Zasady przeprowadzania zabiegów ochrony roślin w produkcji polowej. Zasady przeprowadzania zabiegów ochrony roślin w produkcji sadowniczej, warzywniczej i pod osłonami Okresowe badania opryskiwaczy ciągnikowych i diagnostyka sprzętu. Tendencje rozwojowe w technice ochrony roślin Zarys metodyk badań aparatury do stosowania środków ochrony roślin. Podstawowe zasady BHP przy stosowaniu pestycydów.

Literatura: 1. Orzechowski Z., Prywer J. 2008. Wytwarzanie i zastosowanie rozpylonej cieczy. WNT Warszawa. 2. Technika ochrony roślin. A. Gajtkowski. Poznań 2000. 3. Technika opryskiwania roślin dla praktyków. R. Hołownicki. Plantpress, Kraków 2006 4. Materiały własne Centrum Szkoleniowego Techniki Ochrony Roślin przy Instytucie Inżynierii Rolniczej UP we Wrocławiu

Metody oceny: Wiedza: zaliczenie ćwiczeń oraz egzamin pisemny Umiejętności: ocena stanu technicznego, przygotowanie procedury wykonywania zabiegów i diagnostyki, wykonanie badań diagnostycznych, wykonanie zabiegu. Kompetencji społecznych: przegotowanie zespołowych prezentacji, indywidualne uzasadnianie podjętych działań, dyskusja w grupach.

Uwagi: