ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RESS10316f14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Produkty ogrodnicze w gospodarce żywnościowej
Kierunek: Ekonomia
Typ studiów: I st. - licencjackie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Katarzyna Adamczewska-Sowińska, Dr hab. Maria Licznar-Małańczuk
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student rozpoznaje produkty ogrodnicze, zna ich skład chemiczny i potrafi podać stan krajowej produkcji różnych grup warzyw, owoców z drzew ziarnkowych i pestkowych, orzechów, krzewów jagodowych oraz importowanych do kraju płodów ogrodniczych z innych stref klimatycznych. Potrafi analizować poszczególne zabiegi agrotechniczne i ich znaczenie dla uzyskania wysokiej jakości produktów ogrodniczych. Zna specyfikę i celowość zastosowania różnych poziomów intensyfikacji produkcji oraz wykorzystania zróżnicowanych technologii w uprawie ważniejszych warzyw i owoców strefy umiarkowanej. Umiejętności: Student potrafi prawidłowo interpretować związki między podejmowanymi decyzjami gospodarczymi w odniesieniu do różnych produktów ogrodniczych (poszczególnych grup warzyw i owoców) w gospodarce żywnościowej i rozumie oraz przewiduje konsekwencje oraz skutki ekonomiczne i prawne dotyczące podjętych decyzji.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Student rozumie potrzebę ciągłego doskonalenia wiedzy dotyczącej różnych produktów ogrodniczych jako dóbr generujących dochód w gospodarstwie ogrodniczym. Potrafi myśleć i działać w sposób zapewniający racjonalną i efektywną koordynację zasobami zróżnicowanych produktów ogrodniczych w gospodarstwie, w firmie przetwórczej. Potrafi inspirować, organizować oraz wzbudzać świadomość w środowisku społecznym dotyczącą znaczenia warzyw i owoców w diecie, jako niezbędnych produktów żywnościowych wpływających na zaspokojenie potrzeb energetycznych człowieka, a także źródła związków antyoksydacyjnych o działaniu prozdrowotnym dla jego organizmu.

Wymagania wstępne: Rolnictwo a środowisko, Podstawy produkcji roślinnej

Treści kształcenia: Klasyfikacja pomologiczna owoców ziarnkowych, pestkowych, jagodowych i orzechów, podział warzyw, wartość odżywcza i biologiczna płodów i wybranych produktów ogrodniczych. Znaczenie gospodarcze poszczególnych grup owoców i warzyw w gospodarce żywnościowej. Związek metody uprawy, gatunków i odmian z kierunkiem produkcji.

Literatura: Pieniążek S.A. 2000. Sadownictwo. PWRiL, Warszawa; Rejman A. 1994. Pomologia. PWRiL, Warszawa; Kołota E., Orłowski M., Biesiada A. 2007. Warzywnictwo. UWP, Wrocław

Metody oceny: Wiedza: prace projektowe na ćwiczeniach, pisemne lub ustne zaliczenie wykładów Umiejętności: laboratoryjna ocena jakości produktów ogrodniczych, Kompetencje społeczne: ocena efektów pracy indywidualnej i w zespole, ocena poprawności doboru informacji, prawidłowa interpretacja przyswajanej wiedzy; ocena umiejętności myślenia i kreatywnego działania

Uwagi: rzutnik multimedialny, katalogi z odmianami, materiał roślinny