ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: AGS10011o14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Żywienie roślin
Kierunek: Agrobiznes
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Zofia Spiak
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student nabywa teoretyczne i praktyczne wiadomości związane z warunkami niezbędnymi do osiągania wysokich plonów roślin o dobrych cechach jakościowych. Określa zasobność gleb w składniki pokarmowe oraz jej odczyn i na tej podstawie rozpoznaje potrzeby nawożenia poszczególnych gatunków roślin. Ocenia skład chemiczny nawozów, przedstawia sposób i termin ich stosowania. Analizuje skład chemiczny roślin i wyjaśnia przyczyny różnic w tym zakresie. Analizuje wpływ nawożenia na jakość pokarmową, paszową i technologiczną roślin. Bada aspekty ekonomiczne zabiegów nawozowych. Jest świadomy wpływu nawożenia roślin na środowisko. Umiejętności: Student nabywa umiejętności analizy chemicznej gleb, roślin i nawozów. Potrafi ocenić wpływ nawożenia na wielkość i jakość plonów. Oblicza efektywność ekonomiczną zabiegów nawozowych w zależności od rodzaju stosowanych nawozów, a także technologii i technik nawożenia. Określa odczyn oraz zasobność gleb w składniki pokarmowe oraz ustala dawki nawozów i sporządza plan nawożenia. Sporządza ocenę oddziaływania zabiegów nawozowych na środowisko.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Student różnicuje zjawiska zachodzące, w glebie i ich wpływ na wzrost i rozwój roślin oraz środowisko. Potrafi pracować indywidualnie w zespole. Ocenia i wyjaśnia oddziaływanie nawożenia na ilość i jakość uzyskanych plonów roślin. Określa koszty zabiegów nawozowych i oblicza zysk dla rolnika oraz jest świadomy zagrożeń dla środowiska. Przestrzega zasad bezpieczeństwa przy przechowywaniu i stosowaniu nawozów. Wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt.

Wymagania wstępne: Chemia, biochemia, gleboznawstwo, fizjologia roślin

Treści kształcenia: Gleba, jako środowisko odżywiania roślin, formy i przemiany składników pokarmowych w glebie, skład chemiczny roślin, wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe, nawozy organiczne i mineralne, nawozy do odkwaszania gleb, technika stosowania nawozów, ustalanie dawek, zasady doradztwa nawozowego, wpływ nawożenia na jakość plonów, ekologiczne skutki nawożenia, efektywność ekonomiczna nawożenia.

Literatura: Czuba R. (red) 1996. Nawożenie mineralne roślin uprawnych. Wyd. zakłady Chemiczne Police Gorlach E., Mazut T. 2001. Chemia rolna. Wyd. Naukowe PWN Mercik S. (red) 2002. Chemia rolna. Podstawy teoretyczne i praktyczne. Wyd. SGGW Warszawa Troch F., Thompson L. 2005, Soils and Soil Fertility, Blackwell Publishing Krzywy E. 2007, Żywienie roślin, Wyd. Nauk. AR w Szczecinie Baker A., Pilbeam D. 2007. Handbook of Plant Nutrition, CRC Press, Taylor and Francis USA Grzebisz W. 2008, Nawożenie roślin uprawnych, t. 1, Podstawy nawożenia, PWRiL Warszawa Grzebisz W. 2009, Nawozy i systemy nawożenia, t. 2, Podstawy nawożenia, PWRiL Warszawa Grzebisz W. 2011, Technologia nawożenia roślin uprawnych- fizjologia plonowania, t. 1, PWRiL Warszawa

Metody oceny: Wiedza: kolokwia na ćwiczeniach, egzamin pisemny i ustny Umiejętności: ocena poprawności wykonywania analiz chemicznych, ocena wykonania projektu nawozowego, ocena rozwiązywania problemów produkcyjnych w agrobiznesie Kompetencje społeczne: ocena efektów pracy indywidualnej i w zespołach, udział w dyskusjach na zajęciach.

Uwagi: