ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RRSN20198o15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Międzynarodowy handel produktami rolniczymi
Kierunek: Rolnictwo
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 18 / 0 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Barbara Kutkowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student identyfikuje funkcje, cele i zasady WTO. Zna „Porozumienie o rolnictwie” Rundy Urugwajskiej WTO oraz Rundy Doha. Potrafi określić uwarunkowania handlu zagranicznego sektora rolno- spożywczego w Polsce. Zna instrumenty Wspólnej Polityki Handlowej dla sektora rolnego. Orientuje się w poziomie konkurencyjności tego sektora na rynku światowym. Umiejętności: Student potrafi wskazać ekonomiczne skutki zastosowania instrumentów ochrony przez importerów i eksporterów produktów rolniczych. Analizuje bilans handlowy sektora rolnego w Polsce. Potrafi ocenić strukturę geograficzną i towarową handlu zagranicznego artykułami rolno- spożywczymi w ujęciu dynamicznym.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (podstawy): Student rekomenduje znaczenie handlu zagranicznego sektora rolnego w Polsce na tle UE.

Wymagania wstępne: Polityka rolna

Treści kształcenia: Produkcja rolnicza na świecie. Wielcy eksporterzy . i importerzy produktów rolniczych. Kreowanie funkcja nadwyżki podaży i popytu. Mechanizm działania instrumentów ochrony stosowanych przez importerów produktów rolniczych i eksporterów produktów rolniczych. Ogólny przegląd instrumentów stosowanych przez importerów i eksporterów wg klasyfikacji GAT. Teorie handlu międzynarodowego. i ich implikacje Układ ogólny o handlu i taryfach – GATT. – cele i zasady funkcjonowania.. Światowa Organizacja Handlu (WTO). Runda Urugwajska oraz „Porozumienie o rolnictwie”. Runda Doha i kwestie handlu rolnego. Konkurencyjność międzynarodowa i metody jej pomiaru. Uwarunkowania polskiego handlu zagranicznego artykułami rolno-spożywczymi. Polski handel zagraniczny artykułami rolno-spożywczymi po 2004 roku. Import, eksport, saldo, struktura geograficzna, struktura towarowa. Międzynarodowa konkurencyjność polskiego sektora rolno- spożywczego

Literatura: 1. Adamowicz M., Król J. – Ochrona konkurencji a rynek rolny. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 1998. 2. Gaziński B., Rutkowska-Rock A. – Uczestnictwo Polski w międzynarodowym rynku. Wydawnictwo UWM, Olsztyn 1999. 3. Hoeckman B., Kostecki M. – Ekonomia światowego systemu handlu. Wydawnictwo AE we Wrocławiu. Wrocław 2002. 4. Janosz-Angowska A. – Protekcjonistyczne aspekty polityki handlowej UE w dziedzinie artykułów rolno-spożywczych. Biuletyn Europejski 1999/2000, Wydawnictwo UMCS w Lublinie, 2003. 5. Pawlak K. Poczta W. Międzynarodowy handel rolny Wyd PWE, W-wa 2011 6. Puślecki Z.,W. Skrzypińska J. Unia Europejska w systemie handlu międzynarodowego WTO Wyd. Elipsa Warszawa 2011 7. Bieżące analizy rynkowe Agencji Rynku Rolnego.

Metody oceny: Wiedza: zaliczenie w formie pisemnej Umiejętności: prace pisemne analizujące struktury handlu zagranicznego produktów rolniczych oraz sytuację na światowych rynkach produktów żywnościowych Kompetencje społeczne: ocena aktywności w komentowaniu sytuacji rynkowych

Uwagi: