ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10131o15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Chemia fizyczna
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Edyta Woźniak
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna podstawowe pojęcia i prawa fizykochemiczne; może wytłumaczyć i ilościowo opisać liczne zjawiska i procesy przyrodnicze. Umiejętności: Student potrafi wykonywać podstawowe obliczenia fizykochemiczne, stosować niektóre metody fizykochemiczne i w sposób ilościowy opracowywać dane eksperymentalne.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt, zdolność do pracy zespołowej.

Wymagania wstępne: Matematyka, fizyka, chemia

Treści kształcenia: Elementy termodynamiki chemicznej (efekt cieplny reakcji, prawo Hessa, wzory Kirchhoffa, potencjał chemiczny, kryteria zachodzenia procesów, prawo działania mas, współczynnik aktywności), przewodnictwo elektrolityczne roztworów, ogniwa elektrochemiczne i ich zastosowanie, elementy kinetyki reakcji chemicznych, reguła faz, prawo Raulta, prawo Henry’ego, ciśnienie osmotyczne, podwyższenie temperatury wrzenia i obniżenie temperatury krzepnięcia.

Literatura: 1. Podstawy chemii fizycznej, Atkins P.W., PWN, Warszawa, 1999; 2. Chemia fizyczna, Pigoń K., Ruziewicz Z., wyd.4, PWN, Warszawa 1993; 3. Doświadczenia fizykochemiczne, Olszowski A., Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej 2003.

Metody oceny: zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, egzamin pisemny.

Uwagi: