ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ROSS20093o15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Podstawy ogrodnictwa zrównoważonego
Kierunek: Ogrodnictwo
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Katarzyna Adamczewska-Sowińska, prof. dr hab. Adam Szewczuk
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student nabywa wiedzę na temat podstaw zrównoważonej produkcji warzywniczej i sadowniczej, możliwości sterowania plonowaniem warzyw i roślin sadowniczych oraz wpływu uprawy zrównoważonej na ich wartość biologiczną.

Kompetencje: Umiejętność planowanie upraw ogrodniczych zgodnie z zasadami zrównoważonej produkcji roślin

Wymagania wstępne: Botanika, Fizjologia Roślin, Warzywnictwo, Sadownictwo, Ogólna Uprawa Roli I Roślin, Entomologia, Fitopatologia

Treści kształcenia: Ogrodnictwo zrównoważone – ekologiczne podstawy, uregulowania prawne, rejonizacja produkcji ogrodniczej, ocena warunków środowiska, zmianowanie, dobór odmian.

Literatura: Dobrzański A., 1999. Ochrona warzyw przed chwastami. PWRiL Warszawa Kołota E., Orłowski M., Biesiada A., 2007. Warzywnictwo, Wyd. UP we Wrocławiu Siebeneicher G. E., 1997. Podręcznik Rolnictwa Ekologicznego. PWN Warszawa Pieniążek S. A., 2000. Sadownictwo, PWRiL Warszawa

Metody oceny: Egzamin pisemny

Uwagi: