ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20178o15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Technologia tłuszczów
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Agnieszka Kita
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna współczesne problemy związane z produkcją surowców tłuszczowych i tłuszczów roślinnych; wskazuje na postęp w pozyskiwaniu surowców; opisuje tradycyjne i nowe technologie stosowane do pozyskiwania, rafinacji i modyfikacji tłuszczów; definiuje tradycyjne i nowe asortymenty produktów żywnościowych otrzymywanych na bazie tłuszczów roślinnych. Umiejętności: Student określa właściwości i możliwości zastosowania surowców do produkcji tłuszczów roślinnych; nakreśla przebieg procesów technologicznych związanych z otrzymywaniem tłuszczów oraz ich modyfikacjami; określa cechy otrzymywanych produktów.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student jest świadomy konieczności wprowadzania nowych rozwiązań technologicznych w produkcji tłuszczów roślinnych.

Wymagania wstępne: chemia organiczna, chemia żywności, ogólna technologia żywności

Treści kształcenia: Charakterystyka głównych surowców tłuszczowych oraz otrzymywanych tłuszczów. Metody wydobywania, rafinacji i modyfikacji tłuszczów. Produkcja margaryny. Produkcja tłuszczów specjalnych. Produkty uboczne przemysłu tłuszczowego.

Literatura: 1. Niewiadomski H.: Technologia tłuszczów jadalnych, WNT Warszawa 1993 2. Gunstone F.D., Harwood J.L., Dijkstra A.J.: The lipid handbook, CRC Press, 2007. 3. czasopisma branżowe z zakresu technologii tłuszczów (European Journal of Lipid Science and Technology, Journal of the American Oil Chemists’ Society, INFORM i inne)

Metody oceny: wiedza i umiejętności na ocenę na podstawie zaliczenia pisemnego w formie testu, kompetencje społeczne – zaliczenie bez oceny

Uwagi: