ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: IPS10060o15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Kształtowanie rolniczej przestrzeni produkcyjnej
Kierunek: Gospodarka Przestrzenna
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Małgorzata Akińcza, dr inż. Ryszard Nowak
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Zna obowiązujący podział użytków gruntowych na rodzaje, źródła informacji o nieruchomościach; opisuje relacje między planowaniem przestrzennym a gospodarką ziemią; definiuje podstawowe zabiegi urządzeniowo-rolne i wyjaśnia ich znaczenie dla kształtowania rolniczej przestrzeni produkcyjnej oraz nazywa organy odpowiedzialne za ich realizację; zna metody oceny kształtu rozłogu wsi i gospodarstwa rolnego oraz mierniki oceny dróg transportu rolnego. Umiejętności: Potrafi scharakteryzować rolniczą przestrzeń produkcyjną; umie dobrać właściwe dane do analizy stanu rolniczej przestrzeni produkcyjnej; potrafi opracować studium stanu władania gruntami i studium użytkowania gruntów; umie ocenić konieczność przeprowadzenia prac urządzeniowo-rolnych na danym obszarze: potrafi przeprowadzić analizę szachownicy gruntów gospodarstw rolnych stosując mierniki przestrzenne.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Wykazuje zrozumienie znaczenia rozwoju obszarów wiejskich; rozumie potrzebę ochrony gruntów rolnych; ma świadomość wpływu inwestycji infrastrukturalnych na rolniczą przestrzeń produkcyjną i rozłogi gospodarstw rolnych.

Wymagania wstępne: podstawy rolnictwa i ekologii, przyrodnicze uwarunkowania gospodarowania przestrzenią, geodezja i kartografia.

Treści kształcenia: Struktura władania i użytkowania gruntów w Polsce. Rodzaje użytków gruntowych w ewidencji gruntów (kataster), zasady zaliczania gruntów do poszczególnych rodzajów użytków gruntowych. Podział użytków gruntowych z ekologicznego punktu widzenia Rolnicza przestrzeń produkcyjna jako obszar przeznaczony do pełnienia funkcji rolniczej oraz jej powiązania (relacje) z innymi funkcjami na obszarach wiejskich. Gospodarka gruntami i restrukturyzacja przestrzeni wiejskiej (rozdysponowanie ziemi pomiędzy podmioty gospodarcze, poprawa rozłogów gruntów, ochrona środowiska).Gospodarstwo rolne a nieruchomość rolna. Metody oceny kształtu rozłogu wsi i gospodarstwa rolnego. Prace urządzeniowo-rolne w kształtowaniu rolniczej przestrzeni produkcyjnej.

Literatura: 1. Akińcza M., Malina R.: Geodezyjne urządzanie terenów rolnych. Wykłady i ćwiczenia. Wrocław 2007. 2. Hopfer A., Cymerman R., Nowak A.: Ocena i waloryzacja gruntów wiejskich. Warszawa 1982. 3. Hopfer A., Kobyłecki A., Żebrowski W.: Kształtowanie sieci dróg na terenach wiejskich. Warszawa 1980. 4. Jasiński J. Przybyłowski K.: Kształtowanie przestrzeni rolniczej wsi i gospodarstw. Olsztyn 1995. 5. Richling A., Solon J.: Ekologia krajobrazu. Warszawa 1996. 6. Tkocz J.: Organizacja przestrzenna wsi w Polsce. Katowice 1998. 7. Wybrane metody matematycznej analizy stosowane w urządzaniu przestrzeni rolniczej pod red. Hopfera A. Olsztyn 1991.

Metody oceny: wykonanie i zaliczenie raportów z ćwiczeń, sprawdziany, 1 kolokwium-zaliczenie wykładu

Uwagi: