ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NWSS10035o15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Ergonomia i BHP. Ochrona własności intelektualnej
Kierunek: Towaroznawstwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Józef Cież
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza 1. wyjaśnia rolę ergonomii w kształtowaniu bezpiecznych i wygodnych warunków pracy 2. wymienia czynniki występujące w procesie pracy mogące stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa i zdrowia pracującego człowieka 3. zna wpływ czynników szkodliwych występujących w procesie pracy na organizm człowieka 4. kojarzy rodzaje zagrożeń występujących na stanowiskach pracy z potencjalnymi ich skutkami 5. wymienia rodzaje utworów będących przedmiotem prawa autorskiego Umiejętności 1. wskazuje czynniki szkodliwe na poszczególnych stanowiskach pracy 2. wskazuje sposoby ochrony człowieka przed skutkami szkodliwych czynników występujących na stanowiskach pracy

Kompetencje: 1. Student ma świadomość znaczenia warunków pracy dla zdrowia i bezpieczeństwa pracujących ludzi i funkcjonowania przedsiębiorstwa 2. Student przewiduje konsekwencje nieprawnego wykorzystywania cudzej własności intelektualnej

Wymagania wstępne: Fizyka, Chemia, Mechanika, Biologia człowieka

Treści kształcenia: Ergonomia jako interdyscyplinarna dziedzina wiedzy. Historia ergonomii. Zakres współczesnej ergonomii. Układ maszyna – człowiek. Ergonomia a technika w przemyśle spożywczym. Geometria stanowiska pracy. Antropometria i jej wykorzystanie w kształtowaniu stanowisk pracy. Praca z monitorami ekranowymi. Percepcja informacji w procesie pracy. Urządzenia sterownicze i sygnalizacyjne na stanowiskach pracy. Fizyczne i psychiczne obciążenie pracą. Wysiłek fizyczny i wydatek energetyczny organizmu ludzkiego. Metody pomiaru obciążenia fizycznego i psychicznego. Akustyczne środowisko pracy. Zagrożenia hałasem na stanowiskach pracy. Ochrona przed hałasem na stanowiskach pracy. Drganiowe środowisko pracy. Wpływ drgań na organizm człowieka. Sposoby zabezpieczenia przed drganiami. Termiczne i atmosferyczne środowisko pracy. Praca w wysokich i niskich temperaturach. Zagrożenia pyłami. Zagrożenia chemiczne i biologiczne na stanowiskach pracy. Zagrożenia wypadkowe w zakładach przemysłu spożywczego. Identyfikacja zagrożeń. Mechanizmy powstawania wypadków. Struktura i analizy wypadków. Prewencja wypadkowa. Metody i formy prowadzenia prewencji wypadkowej. Prawo autorskie. Ustawa o prawie autorskim i patentowym. Prawo autorskie. Sposoby prawidłowego korzystania z własności intelektualnej

Literatura: 1. Bezpieczeństwo Pracy i Ergonomia, Praca zbiorowa pod red. D. Koradeckiej, CIOP Warszawa 1997 2. Krause M., Ergonomia. Praktyczna wiedza o pracującym człowieku i jego środowisku, Katowice 1992 3. Bridger R.S. Introduction to Ergonomice, CRC Press, Taylor&Francis Group, 2008

Metody oceny: kolokwium zaliczeniowe - test

Uwagi: