ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RIPS10022o15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Chemia
Kierunek: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: Dr inż. Anna Żołnierczyk
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna powiązania procesów chemicznych z podstawowymi przemianami i procesami zachodzącymi w przyrodzie. Potrafi zastosować zdobyte informacje w rolnictwie i naukach pokrewnych. Zna podstawowe prawa dotyczące chemii nieorganicznej, jak budowa i właściwości podstawowych związków nieorganicznych. Potrafi powiązać budowę związków organicznych z ich właściwościami, ze szczególnym uwzględnieniem metabolitów wtórnych. Potrafi wskazać powiązanie pomiędzy podstawowymi grupami związków organicznych a ich właściwościami, występowaniem w przyrodzie i znaczeniem dla człowieka. Umiejętności: Student umie przestrzegać zasad bezpieczeństwa pracy w laboratorium. Wykonuje podstawowe czynności laboratoryjne, potrafi bez trudu posługiwać się metodą miareczkową. Zna zagrożenia związane ze stosowaniem w produkcji odczynników i związków chemicznych.

Kompetencje: Student potrafi efektywnie pracować wg wskazówek czy instrukcji. Jest zdolny do pracy w zespole.

Wymagania wstępne:

Treści kształcenia: Korzystanie z układu okresowego. Teoria dysocjacji, kwasy zasady i sole. Reakcje i nazewnictwo związków chemicznych. Reakcje neutralizacji – pisanie reakcji. Wodorotlenki amfoteryczne – otrzymywanie i właściwości. Stężenia molowe, procentowe i inne. Mieszanie roztworów i przeliczanie stężeń. pH słabych i mocnych kwasów i zasad. Prawo rozcieńczeń Ostwalda. Hydroliza soli i obliczanie pH wodnych roztworów soli. Roztwory buforowe – teoria i zastosowanie. Zachowanie się roztworów buforowych w obecności mocnych kwasów i zasad. Twardość wody: rodzaje, znaczenie i metody jej usuwania. Podstawowe grupy funkcyjne: budowa, właściwości, zastosowanie i obecność w świecie roślin i zwierząt. Omówienie grup: Alkany, alkeny, alkiny, alkohole, fenole etery. Aldehydy, ketony, kwasy karboksylowe, estry. Tłuszcze, aminokwasy, cukry. Podstawowe związki naturalne: terpeny, alkaloidy, flawonoidy. Elementy spektroskopowej

Literatura: 1. Chemia nieorganiczna Mironowicz, Gawęcka Wyd. AR 2006 2. Chemia organiczna Mironowicz, Gawęcka Wyd. AR 2006 3. Chemia organiczna Wawrzenczyk, Wyd. AR 2005 4. Chemia Ogólna, Jones, Atkins, PWN 2006 5. Chemia Organiczna McMurry, PWN 2006

Metody oceny: Wiedza: Kolokwia na ćwiczeniach. Umiejętności: Ocena z pracy na zajęciach laboratoryjnych na podstawie sprawozdań. Kompetencje społeczne: Ocena efektów pracy w zespole.

Uwagi: