ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS10060f15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Produkcja Pasz Przemysłowych i Premiksów
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Bogusław Fuchs
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: W1-Ma ogólna wiedzę jakie komponenty i o jakich właściwościach służą do wytworzenia mieszanek treściwych i premiksów [BH1-W08; R1A_W03]. W2-Absolwent kursu posiada podstawowy zasób wiedzy na temat wytwarzania pasz przemysłowych i premiksów dla poszczególnych grup zwierząt [BH1-W14; R1A_W05]. W3-Potrafi wykorzystać tą podstawową wiedze w zakresie zasad produkcji, zastosowania mieszanek i premiksów w produkcji zwierzęcej dla podstawowych gatunków (drób, świnia, bydło ) [BH1-W22; R1A_W09]. Umiejetności: U1-Potrafi dokonywać wyboru odpowiednich surowców do produkcji pasz przemysłowych i premiksów [BH1-U08; R1A_U06]. U2-Umie ocenić wartość surowców roślinnych, zwierzęcych i mineralnych i samodzielnie skonstruować receptury mieszanek przemysłowych i premiksów [BH1-U11; R1A_U06].

Kompetencje: K1-Rozumie potrzebę ciągłego pogłębiania wiadomości [BH1-K01; R1A_K01]. K2-Prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z hodowla zwierząt i żywieniem [BH1-K05; R1A_K04]. K3-Posiada świadomość i odpowiedzialność za skutki niewłaściwego prowadzenia chowu i żywienia zwierząt [BH1-K06; R1A_K04]. K4-W sposób świadomy i odpowiedzialny, wykorzystując odpowiednie zabiegi żywieniowe, dba o zdrowotność i bezpieczeństwo zwierząt [BH1-K08; RA1_K05]. K5-Ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie żywienia zwierząt [BH1-K10; R1A_K07].

Wymagania wstępne: Żywienie zwierząt i chemia

Treści kształcenia: Absolwent kursu poznaje podstawowe charakterystyki surowców pokarmowych, energetycznych, białkowych i mineralno – witaminowych służących do produkcji pasz przemysłowych i premiksów. Zdobywa wiedze o dodatkach paszowych dla przeżuwaczy i zwierząt monogastrycznych i poznaje skutki jakich się można spodziewać przy ich zastosowaniu. Poznaje rodzaje mieszanek pokarmowych, koncentratów i premiksów według klasyfikacji UE dla poszczególnych grup zwierząt. Poznaje podstawowe zasady opracowania receptur mieszanek i premiksów dla poszczególnych grup zwierząt, zdobywa wiedze o zagrożeniach jakie mogą przynieść substancje antyżywieniowe i mikotoksyny oraz uczy się metod obniżenia ich toksycznego działania.

Literatura: Grochowicz J. Technologia produkcji mieszanek pokarmowych, Wyd. PWRiZ, Warszawa 1994. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, pod red. D. Jamroz, Wyd. PWN, 2001.

Metody oceny:

Uwagi: Fakultet kierunkowy (semestr V)