ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RRSS10164o15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Ochrona roślin I
Kierunek: Rolnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr hab. Zdzisław Klukowski, prof. UP, dr inż. Ewa Moszczyńska, prof. dr hab. Michał Hurej
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Ma wiedzę teoretyczną i praktyczną dotyczącą ważnych gospodarczo chorób i szkodników, występujących na roślinach rolniczych i ogrodniczych. Zna i rozumie wpływ czynników abiotycznych (wilgotność, temperatura, pH gleby, fotoperiod) na rozwój infekcyjnego procesu chorobowego i rozwój fitofagów. Rozumie dynamikę czynników chorobotwórczych oraz zasiedlanie upraw przez gatunki szkodliwe. Zna podstawy epidemiologii i ekologii populacji owadów. Posiada wiedzę o zależnościach między patogenem/szkodnikiem, rośliną gospodarzem a czynnikami środowiskowymi. Ma wiedzę na temat metod ochrony roślin przed patogenami i fitofagami. Rozumie konieczność stosowania integrowanych metod ochrony roślin (IPM). Umiejętności: Posiada praktyczną umiejętność rozpoznawania najważniejszych szkodników i patogenów roślin rolniczych i ogrodniczych. Potrafi wyjaśnić procesy chorobowe charakterystyczne dla wirusów, bakterii i grzybów pasożytniczych. Umie zdefiniować podstawowe pojęcia związane z komunikacją chemiczną owadów. Posiada umiejętność praktycznego ich wykorzystania. Umie ocenić szkodliwość czynników biotycznych, ich wpływ na wielkość i jakość plonu oraz zagrożenia związane z ich występowaniem w uprawie. Stosuje diagnostyczne metody laboratoryjne. Umie ocenić znaczenie bioróżnorodności, jako czynnika stabilizującego równowagę populacyjną w agrosystemach. Umie ocenić zagrożenia związane z przekroczeniem progów szkodliwości, zastosować skale chorobowe oraz określić ich wpływ na wielkość szkód i konieczność zastosowania ochrony. Potrafi prawidłowo zaplanować, wykonać oraz sprawdzić, jakość przeprowadzonych zabiegów ochrony roślin.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Ma świadomość negatywnych skutków nieprawidłowego przechowywania i stosowania środków ochrony roślin. Rozumie ich szkodliwość dla środowiska naturalnego. Potrafi krytycznie odnieść się do nierzetelnych informacji marketingowych dotyczących zagrożeń powodowanych przez patogeny i fitofagi oraz konieczności ich natychmiastowego zwalczania (przeciwdziałanie nadużywania pestycydów). Ma świadomość społecznych korzyści wynikających ze stosowania integrowanych metod ochrony roślin. Potrafi pracować indywidualnie oraz organizować i prowadzić badania dotyczące ochrony roślin w zespole. Rozumie potrzebę dokształcania się i podnoszenia kompetencji w zakresie ochrony roślin.

Wymagania wstępne: Zoologia (na poziomie akademickim), Ogólna uprawa roślin, Szczegółowa uprawa roślin, Botanika, Biochemia, Fizjologia Roślin.

Treści kształcenia: Znajomość szkodliwych fitofagów oraz gatunków pożytecznych w uprawach rolniczych. Rola czynników abiotycznych i biotycznych modyfikujących ich szkodliwość fitofagów. Ocena zagrożeń związanych z przekroczonym progiem szkodliwości. Procedura prawidłowego procesu decyzyjnego o zwalczaniu gatunków szkodliwych. Możliwości łączenia różnych metod ochrony upraw. Znajomość czynników biotycznych i abiotycznych powodujących choroby w uprawach rolniczych. Wpływ czynników środowiskowych na rozwój i wielkość epidemii. Mechanizmy decydujące o zdrowotności roślin, zależności między rośliną a czynnikiem wywołującym chorobę oraz metodami zapobiegania i ochrony roślin.

Literatura: 1. Nauka o szkodnikach roślin uprawnych, Boczek J., Wyd. SGGW, 1998. 2. Entomologia cz. 1 (Entomologia ogólna) red. B. Wilkaniec, PWRiL Poznań 2009 3. Entomologia cz. 2 (Entomologia szczegółowa) red. B. Wilkaniec, PWRiL Poznań 2010 4. Człowiek i owady, Boczek J. Wyd. SGGW, 2001. 5.Zarys entomologii ogólnej, Klimaszewski M.S., Wyd. Uniwersytetu Śląskiego, 1996. 6. Nauka o chorobach i szkodnikach roślin, PWRiL, 1976.. 7.Wybrane działy ekologii owadów z uwzględnieniem tematyki dotyczącej ochrony środowiska rolniczego. Opyrchałowa J., WSP Opole, 1994. 8. Zarys Entomologii Ogólnej, Biej-Bienko, PWRiL, 1976. 9.Pożyteczne owady i inne zwierzęta, Wiech K., Mediks Plus 1997. 10. Biological and Biotechnological Control of Insect Pests. , Rechcigl J.E., Rechcigl N.A., Lewis Publishers 2000. 11. Chemical Pesticides, Mode of Action and Toxicology, Stenersen J., CRC Press 2004. 12. The toxicology and biochemistry of Insecticides, Simon J. Yu, CRC Press, 2008. 13. Nauka o chorobach roślin, Borecki Z., PWRiL, Warszawa 1996. 14. Bakteryjne choroby roślin ogrodniczych. Sobiczewski P., Schollenberger M. PWRiL 2002. 15. Choroby drzew owocowych, Grabowski M., Plantpress Sp. 1999. 16. Choroby i szkodniki warzyw, Robak J., Wiech K. Plantpress Sp. 1998. 17. Choroby roślin rolniczych, Fiedorow Z., Gołębniak B., Weber Z., Skrypt AR Poznań, 1991. 18. Choroby i szkodniki zbóż. Korbas M., Wyd. Multum, 1998. 19. Fitopatologia Ogólna, Fiedorow Z., Gołębniak B., Weber Z., Skrypt AR w Poznaniu, Poznań, 1991. 20. Plant Pathology. Agrrios G., N. (4th edition lub nowsza) 1997. ISBNACademic Press INC. 21. Zarys mikologii dla fitopatologów,Kochman J., SGGW-AR, 1986 22. Oznaczanie rodzajów grzybów ważnych w patologii roślin, Marcinkowska J., SGGW, 2003 23. Fitopatologia, Kryczyński S., Weber Z., tom 1 podstawy fitopatologii. PWRiL, Poznań 2010. 24. Fitopatologia, Kryczyński S., Weber Z., tom 2 choroby roślin uprawnych. PWRiL, Poznań 2011.

Metody oceny: Wiedza: Kolokwia na ćwiczeniach, egzamin pisemny po 6 semestrze Umiejętności: Ocena na kolokwium, ocena z praktycznej umiejętności rozpoznawania szkodliwych fitofagów oraz porażenia roślin uprawnych przez grzyby, bakterie, wirusy, czynniki abiotyczne. Kompetencje społeczne: Ma świadomość nabytej wiedzy oraz dysponowania zdobytymi wiadomościami w dyskusjach podczas zajęć i w praktyce rolniczej, rzeczowość argumentacji.

Uwagi: