ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20291f15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Biologiczne czynniki chorobotwórcze
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Barbara Żarowska
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student po ukończeniu kursu potrafi wskazać zagrożenia zdrowotne związane z układem pokarmowym oraz z żywnością. Opisuje objawy określonych chorób układu pokarmowego lub ogólnoustrojowych. Zna metody diagnostyczne służące do wykrywania określonych patogenów oraz kierunki leczenia stosowane w chorobach układu pokarmowego.

Kompetencje: Umiejętności: Student rozpoznaje źródła zagrożeń biologicznych w przemyśle spożywczym i gastronomii - nakreśla podjęcie odpowiednich działań prewencyjnych - dobiera odpowiednie metody diagnostyczne patogenów.

Wymagania wstępne: mikrobiologia ogólna, mikrobiologia żywności

Treści kształcenia: Budowa i działanie układu pokarmowego. Rodzaje zaburzeń funkcji układu pokarmowego. Choroby układu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego, wirusowego i grzybowego. Choroby pasożytnicze. Choroby prionowe. Choroby ogólnoustrojowe o źródle w układzie pokarmowym. Choroby tropikalne. Stosowane terapie. Metody diagnostyczne.

Literatura: 1. Materiały wykładowe. 2. Virella. Mikrobiologia i choroby zakaźne, wydanie I polskie. Urban & Partner, 2000. 3. Cianciara i Juszczyk. Choroby zakaźne i pasożytnicze. Wydawnictwo Czelej Sp. z o.o., 2007. 4. Mims et al. Medical microbiology, updated third edition. Elsevier MOSBY, 2004. 5. Irving et al. Mikrobiologia medyczna, krótkie wykłady. Wydawnictwo Naukowe PWN, 2008.

Metody oceny: egzamin pisemny

Uwagi: