ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RIPS10056o15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Inżynieria cieplna i gospodarka energią
Kierunek: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: Prof.dr. hab. inż. Stanisław Peroń
Język: polski


Efekty kształcenia: Ma elementarną wiedzę w zakresie termodynamiki, w tym wiedzę niezbędną do zrozumienia podstawowych zjawisk fizycznych występujących w inżynierii rolniczej i jej otoczeniu.

Kompetencje: Umiejętności: Posiada umiejętność opisu matematycznego zjawisk fizycznych i zagadnień technicznych związanych z techniką cieplną. Potrafi rozwiązywać w oparciu o standardowe działania inżynierskie, problemy produkcyjne i eksploatacyjne w zakresie urządzeń termodynamicznych występujących w szeroko pojętym rolnictwie, z uwzględnieniem dbałości o środowisko naturalne. Kompetencje społeczne: Ma świadomość konieczności samodoskonalenia i dokształcania przez całe życie. Ma świadomość ryzyka i odpowiedzialności za skutki wykonywanej działalności, inżyniera tego kierunku, w zakresie produkcji szeroko rozumianego rolnictwa życie

Wymagania wstępne: matematyka, fizyka

Treści kształcenia: Materiał jest z zakresu termodynamiki gazów doskonałych i rzeczywistych (przemiany, obiegi), wymiany ciepła konwekcyjnej, kontaktowej, radiacyjnej, zna zasady i obliczenia w zakresie spalania paliw stałych, ciekłych i gazowych, przepływów, spalania, powietrza wilgotnego, pary wodnej, podstaw teoretycznych w suszarnictwie i chłodnictwie.

Literatura: 1. Wilk S. Termodynamika techniczna. Wyd. Szk. i Ped.Warszawa.1999 2. Kaleta A. Zbiór zadań z techniki cieplnej. Wyd. SGGW Warszawa 1993 3. Pabis J. “ Podstawy techniki cieplnej w rolnictwie “ PWRiL Warszawa1983. 4. Kaleta A., Wojdalski J. Technika i gospodarka cieplna w rolnictwie i przemyśle spożywczym. Przykłady i zadania. SGGW Warszawa 2000 Skryp tAR we Wrocławiu pod redakcją Eugeniusz Kamińskiego “Technika cieplna dla mechanizatorów rolnictwa “ Wrocław 1978.

Metody oceny: Kolokwia pisemne. Egzamin pisemny - część obliczeniowa i część teoretyczna.

Uwagi: