ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20164f15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Obrót Produktami Pochodzenia Zwierzęcego i Podstawy Przetwórstwa
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Bożena Patkowska-Sokoła
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student: W 1- zna szczegółowo rodzaje i właściwości surowców zwierzęcych z uwzględnieniem udoskonalonych bądź zmienionych w wyniku nowoczesnych technologii; W2 – ma pogłębioną wiedzę z zakresu możliwości pozyskiwania produktów pochodzenia zwierzęcego; Umiejętności: Student: U1 – samodzielnie potrafi dokonać oceny produktów pochodzenia zwierzęcego.

Kompetencje: Student: K1- ma świadomość odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości oraz kształcenie i stan środowiska naturalnego.

Wymagania wstępne: Towaroznawstwo produktów pochodzenia zwierzęcego.

Treści kształcenia: Podstawowe zasady obrotem i przetwórstwem produktów pochodzenia zwierzęcego.

Literatura: 1. Pikul J. (red.): Ocena technologiczna surowców i produktów przemysłu drobiarskiego. Wyd. AR Poznań, 1993. 2. Znaniecki P. (red.): Zarys obrotu , oceny i przetwórstwa surowców pochodzenia zwierzęcego. PWRiL Warszawa, 1983.. 3. Litwińczuk Z. (red.): Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych. Wyd. UP Lublin, 2001.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: W oparciu o zajęcia laboratoryjne, 5 sprawdzianów pisemnych na ocenę po każdym bloku tematycznym (mięso, mleko, produkty pszczele, jaja, skóry) oraz bieżącą ocenę postępów w nauce i aktywność na zajęciach (wypowiedzi ustne, zadania) zweryfikowana zostanie wiedza (W1, W2), umiejętności (U1) oraz kompetencje (K1) studentów. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa (w czasie całego semestru student może mieć tylko jedną nieobecność nie usprawiedliwioną). Aby uzyskać zaliczenie z ćwiczeń student musi mieć zaliczone na pozytywną ocenę 5 bloków tematycznych (mięso, mleko, produkty pszczele, jaja, skóry), a końcową ocenę stanowić będzie średnia ze wszystkich bloków tematycznych. W przypadku nie zaliczenia któregoś z bloków tematycznych student ma prawo poprawiać go u osoby prowadzącej ćwiczenia podczas konsultacji lub w innym wyznaczonym terminie. Zaliczenie przedmiotu: Wiedza (W1, W2) oraz kompetencje (K1) zweryfikowane zostaną na podstawie przeprowadzonego w sesji egzaminacyjnej 90 minutowego egzaminu w formie opisowej (10 pytań z 5 bloków tematycznych, po 2 pytania z każdego). Poszczególne bloki tematyczne (mięso, mleko, produkty pszczele, jaja, skóry) oceniane będą przez osoby prowadzące wykłady. W celu uzyskania zaliczenia z przedmiotu student musi uzyskać pozytywne oceny z 5 bloków tematycznych, a końcowa ocena z przedmiotu będzie średnią arytmetyczną ze wszystkich bloków tematycznych. Jeżeli student nie zaliczy któregoś z bloków tematycznych może poprawić go u osoby prowadzącej wykłady z tego bloku w trakcie konsultacji lub w innym wyznaczonym terminie. W przypadku nie przystąpienia do egzaminu lub jego nie zaliczenia student ma prawo ponownie zdawać go ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym.

Uwagi: Przedmiot kierunkowy II