ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10031f15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Biologia Roślin Uprawnych
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Marcin Kozak, prof. dr hab. Andrzej Kotecki, dr hab. Józef Sowiński prof. nadzw., dr hab. Władysław Malarz, dr inż. Anna Wondołowska-Gra
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student posiada teoretyczną i praktyczną wiedzę dotyczącą biologii rozwoju wiodących gatunków roślin upraw polowych. Zna wpływ zróżnicowanych warunków środowiskowych na ich wzrost i rozwój. Ma wiedzę z zakresu bezpiecznego stosowania przemysłowych środków produkcji (pestycydów, nawozów, itp.) Potrafi zastosować posiadane informacje w pracach projektowych dotyczących technologii uprawy różnych gatunków roślin. Umiejętności: Student potrafi rozróżniać i oznaczać gatunki roślin uprawnych. Zna i potrafi stosować skalę BBCH do oceny rozwoju roślin. Posiada umiejętność wyboru i oceny gatunków oraz odmian hodowlanych roślin w zależności od docelowego kierunku ich użytkowania i wykorzystania z zachowaniem zasad bezpieczeństwa upraw.

Kompetencje: Student rozumie konieczność stałego doskonalenia zawodowego w zakresie nauk przyrodniczych. Ponadto potrafi dostrzec problemy na styku produkcji rolnej i ochrony środowiska oraz bezpieczeństwa żywności.

Wymagania wstępne: Botanika (w zakresie szkoły średniej)

Treści kształcenia: Budowa morfologiczna i anatomiczna roślin uprawnych. Biologia rozwoju. Fazy rozwojowe w skali BBCH. Swoiste cechy odmianowe gatunków upraw polowych. Wykorzystanie roślin w gospodarce narodowej na różne cele. Nowoczesne technologie produkcji a ich wpływ na bezpieczeństwo żywności.

Literatura: 1. Gabriel W. 1985. Biologia ziemniaka. PWN, Warszawa 2. Strebeyka P. 1976. Biologia pszenicy. PWN, Warszawa 3. Muśnicki Cz., Bartkowiak-Broda I., Mrówczyński M. 2005. Technologia produkcji rzepaku. Wieś Jutra, Warszawa

Metody oceny: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: zaliczenie treści wykładów oraz ćwiczeń na podstawie przeprowadzonego kolokwium zaliczeniowego. Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: zaliczenie rozpoznawania wiodących gatunków roślin uprawnych oraz określenia ich faz rozwojowych w skali BBCH. Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: ocena pracy indywidualnej i zespołowej studenta oraz aktywności na poszczególnych zajęciach.

Uwagi: