ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS10346f15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Podstawy Ogrodnictwa
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: Dr hab. Ireneusz Sosna, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student ma podstawową wiedzę z zakresu uprawy roślin ogrodniczych i ich wymagań przyrodniczych . Zna najważniejsze maszyny i urządzenia stosowane w produkcji roślin ozdobnych, sadowniczych i warzywnych . Zna wartość odżywczą warzyw i owoców oraz rozumie ich ważną rolę w odżywianiu człowieka. Potrafi rozpoznać podstawowe rośliny ozdobne oraz odmiany jabłoni na podstawie ich cech diagnostycznych . Posiada podstawową wiedzę na temat proekologicznych metod produkcji warzyw i owoców, uwzględniających ochronę środowiska naturalnego. Umiejętności: Student ma podstawowe umiejętności związane z produkcją najważniejszych gatunków roślin ogrodniczych oraz potrafi ocenić jej wpływ na zdrowie człowieka i środowisko naturalne.

Kompetencje: Student ma świadomość odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości płodów ogrodniczych oraz wprowadzenie metod uprawy uwzględniających ochronę środowiska naturalnego.

Wymagania wstępne: Botanika; Gleboznawstwo

Treści kształcenia: Wartość odżywcza warzyw i owoców. Wymagania przyrodnicze roślin ogrodniczych. Sposoby rozmnażania i metody uprawy roślin ogrodniczych. Zasady integrowanej produkcji warzyw i owoców. Cechy gospodarcze roślin, cechy gospodarcze i diagnostyczne owoców. Mechanizacja w produkcji ogrodniczej. Zmianowanie i zmęczenie gleby.

Literatura: Chmiel H. (red.) 2000. Uprawa roślin ozdobnych. PWRiL, Warszawa; Krause J. i in. Ozdobne rośliny jednoroczne i dwuletnie. Wyd. AR Poznań; Marcinkowski M. 2002. Byliny ogrodowe. PWRiL, Warszawa; Orłowski M., Kołota E. 1999. Uprawa warzyw. Wyd. BRASIKA, Szczecin; Pieniążek S. A. 2000. Sadownictwo. PWRiL, Warszawa; Rejman A., 1994. Pomologia. PWRiL, Warszawa.

Metody oceny: Wiedza: kolokwia na ćwiczeniach, pisemne zaliczenie wykładów z poszczególnych działów; Umiejętności: ocena rozpoznawania gatunków roślin ozdobnych oraz odmian jabłoni, ocena ustnej prezentacji; Kompetencje społeczne: ocena efektów pracy indywidualnej i w zespole, ocena poprawności doboru informacji, prawidłowa interpretacja przyswajanej wiedzy;

Uwagi: