ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NZCS10027o15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Socjo-ekonomiczne uwarunkowania żywienia
Kierunek: Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Joanna Wyka prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Student zna pojęcie zachowania żywieniowe i potrafi odtworzyć ich typologię. Student wylicza grupy czynników wpływających na zachowania żywieniowe. Student potrafi umiejscowić grupę czynników socjologicznych i ekonomicznych w zbiorze wszystkich determinantów sposobu żywienia. Student opisuje grupy czynników socjologicznych i ekonomicznych wpływających na zachowania żywieniowe. Student zna i tłumaczy wpływ poszczególnych czynników socjologicznych i ekonomicznych na zachowania żywieniowe. Student objaśnia korelację czynników socjologicznych i ekonomicznych w grupie wszystkich czynników.

Kompetencje: Student ma świadomość wpływu czynników socjologicznych i społecznych na wielkość spożycia grup produktów. Student ma świadomość ważności przestrzegania zasad racjonalnego żywienia przez każdą z wyodrębnionych grup społecznych i ekonomicznych.

Wymagania wstępne: ekonomia, socjologia

Treści kształcenia: Podstawowe pojęcia socjologiczne i ekonomiczne, podstawowa znajomość uwarunkowań sposobu żywienia, podstawowy podział czynników warunkujących sposób żywienia, podstawowe wiadomości o czynnikach socjologicznych i ekonomicznych wpływających na sposób żywienia.

Literatura: 1. Gawęcki J., Roszkowski W.: Żywienie człowieka zdrowie publiczne cz. III. PWN, Warszawa, 2011. 2. Giddens A.: Socjologia, PWN, Warszawa 2012. 3. Jeżewska- Zychowicz M., Babicz Zielińska E.: Konsument na rynku nowej żywności- wybrane uwarunkowania spożycia, Warszawa, 2009. 4. Jeżewska- Zychowicz M., Pilska M.: Postawy względem żywności i żywienia : wybrane aspekty teoretyczne i metodyczne, SGGW, Warszawa, 2007. 5. Jeżewska- Zychowicz M.: Wpływ wybranych cech indywidualnych i środowiskowych na zachowania żywieniowe młodzieży, Rozprawy Naukowe i Monografie, SGGW, Warszawa, 2006. 6. Jeżewska- Zychowicz M.: Zachowania żywieniowe i ich uwarunkowania, SGGW, Warszawa, 2007. 7. Jeżewska- Zychowicz M.: Zachowania żywieniowe konsumentów a proces edukacji żywieniowej, SGGW, Warszawa, 1996. 8. Jeżewska- Zychowicz M.: Zachowania żywieniowe młodzieży warszawskiej a środowisko społeczne, SGGW, Warszawa, 2005. 9. Kołłajtis- Dołowy A.: Badania uwarunkowań żywieniowych młodzieży, Rozprawy Naukowe i Monografie, SGGW Warszawa, 2010. 10. Mierzwa D.: Ekonomia- elementy teorii mikro i makroekonomii, Wydawnictwo UP, Wrocław, 2009. 11. Ołgen J.: Psychologia odżywiania się, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków, 2011. 12. Peckenpaugh J., Gajewska D. (red. wyd. polskiego): Podstawy żywienia i dietoterapia, Elsevier Urban & Partner, Wrocław, 2010. 13. Rejman K.: Spożycie żywności i zachowania żywieniowe wśród ludności o niskich dochodach w Polsce oraz wnioski dla polityki wyżywienia. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2010. 14. Rudnicki L.: Zachowania rynkowe nabywców. Mechanizmy i uwarunkowania, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków, 2004. 15. Samuelson P.A.: Ekonomia, Rebis, Poznań, 2012. 16. Sztompka P.: Socjologia-analiza społeczeństwa, Znak, Kraków, 2009. 17. Walczak-Duraj D.. Postawy współczesnej socjologii. Wydawnictwo OMEGA-PRAKSIS, Pabianice, 2006. 18. Zadworna- Cieślak M., Ogińska- Bulik N.: Zachowania zdrowotne młodzieży- uwarunkowania podmiotowe i rodzinne, Wydawnictwo Difin, Warszawa, 2011.

Metody oceny: pisemny egzamin

Uwagi: