ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS10374f15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Zarządzanie przedsiębiorstwem rolniczym
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Zygmunt Owsiak
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student nabywa wiadomości z zakresu istoty i metod zarządzania produkcją i usługami oraz z zakresu harmonogramowania produkcji rolniczej Student definiuje teoretyczne i empiryczne podstawy zarządzania zapasami i produktem, zasady gospodarki materiałowej oraz prawidłowości występujące w jej obrębie. Student nabywa wiadomości z zakresu uwarunkowań i czynników kształtujących zdolności produkcyjne. Umiejętności: Student nabywa umiejętność stosowania założeń teoretycznych zarządzania do funkcjonowania podmiotów gospodarczych i stosowania systemów harmonogramowania do wybranej produkcji rolniczej. Nabywa umiejętność doboru odpowiedniego modelu ekonomicznej wielkości partii dostaw. Student nabywa umiejętność zarządzania zdolnością produkcyjną przedsiębiorstwa

Kompetencje: Student wykazuje zrozumienie podstawowych zasad zarządzania produkcją i usługami. Ocenia i wyjaśnia podstawowe procesy występujące w danym przedsiębiorstwie. Wykazuje konieczność samodoskonalenia i dokształcania w zakresie nowoczesnych metod zarządzania produkcją i usługami oraz zastosowania najnowszych metod kształtowania zapasów.

Wymagania wstępne: matematyka, statystyka

Treści kształcenia: Zarządzanie produkcją, usługami, zdolnościami produkcyjnymi i harmonogramowanie produkcji rolniczej. Zasady sprawnego i efektywnego sterowania przepływami materiałów i wyrobów. Proces produkcyjny i proces wytwórczy. Organizacja i skład otoczenia systemu produkcyjnego pierwszego i drugiego stopnia. Zagadnienia związane z optymalnym wyborem asortymentu produkcji. Zarządzanie zapasami oraz przyczyny i miejsca ich powstawania, koszty tworzenia i utrzymania zapasów. Maksymalne wykorzystanie zdolności produkcyjnych.

Literatura: 1. Borowski P. 2008. Podstawy zarządzania przedsiębiorstwem. Wyd. SGGW Warszawa 2. Bielski M. 2004. Podstawy teorii organizacji i zarządzania. Wyd. Beck Warszawa 3. Fertsch M. 2003. Podstawy zarządzania przepływem materiałów w przykładach. Wyd. EAN Poznań 4. Koźmiński A., Piotrowski W. 2002. Zarządzanie. Teoria i praktyka, PWN Warszawa 5. Ziarko J., Walas-Trebacz J. 2010. Podstawy zarządzania kryzysowego. Wyd. Krakowska Akademia Kraków

Metody oceny: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: test pisemny Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: ocena umiejętności w zakresie stosowania nomenklatury oraz zarządzania produkcją, usługami, zdolnościami produkcyjnymi i zapasami oraz harmonogramowania produkcji rolniczej Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: ocena metod pracy zespołowej, dyskusja zagadnień związanych z optymalnym wyborem asortymentu produkcji

Uwagi: