ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHN10328o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Chów i Hodowla Drobiu
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 9 / 18 / 0
Prowadzący: dr inż. Maria Chrzanowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student: W1 - ma ogólną wiedzę z pokroju i anatomii różnych typów użytkowych kur i indyków W2 - ma ogólną wiedzę z zakresu produkcji drobiarskiej W3 - zna podstawowe technologie w produkcji drobiarskiej W4 - posiada wiedzę z zakresu wytwarzania produktów drobiarskich (jaj kurzych oraz mięsa kurcząt i indyków rzeźnych) Umiejętności: Student: U1 - zna zasady oraz potrafi analizować prawidłowość rozwoju embrionalnego w jajach kurzych U2 - posiada umiejętność przygotowania prezentacji w języku polskim dotyczących anatomii ptaków i innych zagadnień związanych z produkcją drobiarską

Kompetencje: Student: K1 - potrafi odpowiedzialnie obchodzić się z ptakami użytkowymi K2 - ma potrzebę dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie chowu drobiu

Wymagania wstępne: Fizjologia zwierząt, genetyka, podstawy żywienia zwierząt.

Treści kształcenia: Pokrój i budowa anatomiczna kur; wskaźniki użytkowe ras i linii kur oraz indyków; czynniki genetyczne i środowiskowe wpływające na poziom produkcji nieśnej i mięsnej; warunki technologiczne i środowiskowe utrzymania ptaków; budowa i rola komórki; rozrodczej samicy ptaka; technika lęgu i rozwój embrionalny ptaków; odchów oraz analiza dysekcyjna i ekonomiczna kurcząt brojlerów.

Literatura: 1. Bielańska-Osuchowska Z.: Embriologia, PWRiL, Warszawa 1993. 2. Faruga A., Jankowski J.: Indyki – hodowla i użytkowanie, PWRiL, Warszawa 1996. 3. Jamroz D., Podkański A.: Żywienie zwierząt i paszoznawstwo cz. II, PWN, Warszawa, 2001. 4. Mazanowski A.: Nowoczesna produkcja kurcząt brojlerów, Pro Agricola, 2011. 5. Świerczewska E., Wężyk S., Horbańczuk J.O.: Chów drobiu, Oficyna Wydawnicza, „Hoża” 1999.

Metody oceny: Na ćwiczeniach zostaną zweryfikowane: wiadomości (W1 i W2) na podstawie 2 pisemnych sprawdzianów na ocenę, obejmujących zagadnienia omawiane na ćwiczeniach (3 pytania opisowe na każdym ze sprawdzianów). Każde z pytań oceniane będzie w skali od 2 do 5. Wymagane będzie 60% prawidłowych odpowiedzi na zaliczenie. Umiejętności - U2 zostaną ocenione na podstawie przygotowanych referatów dotyczących specyfiki budowy anatomicznej ptaków, ich wygłoszenia i prezentacji i U1- na ćwiczeniach o charakterze laboratoryjnym a dotyczących znajomości zasad i analizy prawidłości rozwoju embrionalnego w jajach kurzych. Kompetencja K1 dotycząca obchodzenia się z ptakami (łapanie, ważenie, ocena pokroju, typu użytkowego) zostanie oceniona na zajęciach praktycznych odbywających na wiacie dydaktyczno-doświadczalnej przy ul. Kożuchowskiej 7, natomiast U2 - na podstawie indywidualnej rozmowy oceniona zostanie potrzeba doksztacania się i samodoskonalenia w zakresie chowu drobiu. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen uzyskanych z wszystkich założonych efektów kształcenia.Wymagana średnia ocen 3,0 do zaliczenia ćwiczeń. Studentów posiadających zaliczenie ćwiczeń obowiązuje pisemny egzamin dotyczący wiedzy (W3, W4). Przewiduje się 4 pytania problemowe. Egzamin trwać będzie 90 min. Na ocenę pozytywną wymagane będzie zdobycie 60% pozytywnych odpowiedzi. Jeśli egzamin nie zostanie zliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym

Uwagi: