ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20273o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Statystyka stosowana
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Zygmunt Gil
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna metody badań naukowych, wymienia rodzaje doświadczeń, definiuje czynniki niepożądane w doświadczeniu, zna zasady planowania eksperymentów, charakteryzuje podstawowe procedury statystyczne do opracowania wyników badań. Umiejętności: Student formułuje hipotezy badawcze, planuje i przeprowadza eksperymenty, dobiera właściwe metody pomiarowe, dobiera właściwe procedury statystyczne, prezentuje graficznie wyniki badań, interpretuje wyniki uzyskane z obliczeń statystycznych, formułuje wnioski z badań eksperymentalnych.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Student ma świadomość wpływu czynników niepożądanych na wyniki badań doświadczalnych, postępuje zgodnie z zasadami prowadzenia prac eksperymentalnych, dba o właściwy przebieg prac doświadczalnych gwarantujący uzyskanie rzetelnych wyników, ma świadomość wpływu właściwej metody statystycznej na wnioskowanie.

Wymagania wstępne: matematyka, statystyka

Treści kształcenia: Podstawowe pojęcia wchodzące w zakres doświadczalnictwa. Metody badań naukowych. Planowanie doświadczeń. Układy doświadczalne wraz z analizą statystyczną wyników. Technika prowadzenia doświadczeń. Wnioskowanie na podstawie badań eksperymentalnych i obliczeń statystycznych.

Literatura: 1. Czermiński J., Wasilewski , Paszek Z., Sikorski A., Metody statystyczne w doświadczalnictwie chemicznym, PWN 1974. 2. Gawęcki J., Wagner W., Podstawy metodologii badań doświadczanych w nauce o żywieniu i żywności, PWN 1982.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń rachunkowych, egzamin pisemny.

Uwagi: