ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RSSS10048o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Mikrobiologia
Kierunek: Ochrona Środowiska
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Stanisław J. Pietr
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student nabywa teoretyczne i praktyczne wiadomości dotyczące systematyki, występowania oraz aktywności metabolicznej wirusów, bakterii, archeonów i drobnoustrojów eukariotycznych. Student potrafi wskazać i opisać najważniejsze grupy drobnoustrojów i procesy metaboliczne odpowiedzialne za przemiany związków mineralnych i organicznych w naturalnych jak i antropogenicznych ekosystemach. Student nabywa wiedzy o źródłach pochodzenia drobnoustrojów potencjalnie patogenicznych. Wyjaśnia rolę poszczególnych procesów metabolicznych i ich oddziaływanie na obieg pierwiastków oraz substancji biogennych i toksycznych w biosferze. Potrafi określić procesy prowadzone przez drobnoustroje wykorzystywane w ochronie środowiska. Ponadto, potrafi wyjaśnić rolę czynników antropogenicznych wpływających na aktywność i zmiany procesów metabolicznych prowadzonych przez drobnoustroje w różnych ekosystemach. Umiejętności: Student nabywa umiejętność oceny aktywności i występowania drobnoustrojów oraz ich wpływu na obieg pierwiastków biogennych, węgla oraz energii w środowisku. Student nabywa również umiejętności prawidłowej oceny występowania drobnoustrojów patogenicznych związanych z działalnością gospodarczą. Student zna specyfikę pracy i zasady bezpieczeństwa pracy z drobnoustrojami. Posiada umiejętność modyfikacji aktywności drobnoustrojów w środowisku oraz możliwości ich wykorzystaniem w procesach eliminacji zanieczyszczeń antropogenicznych.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Student rozumie procesy prowadzone przez drobnoustroje w różnych ekosystemach oraz ich wpływ na jakość środowiska. Docenia rolę drobnoustrojów w kształtowaniu odpowiedniej jakości gleb, powierzchniowych i podziemnych wód oraz utylizacji zanieczyszczeń antropogenicznych. Ma świadomość ważności przestrzegania zasad higieny w związku z powszechnym występowaniem potencjalnie patogenicznych drobnoustrojów w środowisku. Student rozumie potrzebę działań ograniczających występowanie drobnoustrojów patogenicznych dla ludzi, zwierząt i roślin oraz potrafi określić czynniki ograniczające zagrożenia z ich strony. Student ma świadomość potrzeby dokształcania i samokształcenia w zakresie pojawiających się nowych zagrożeń jak i możliwości wykorzystania nowych czynników kształtujących aktywność drobnoustrojów w różnych ekosystemach.

Wymagania wstępne: Chemia, Biochemia, Botanika,

Treści kształcenia: Biologia podstawowych grup drobnoustrojów oraz wirusów. Rola zespołów mikroorganizmów jako czynnika kształtującego warunki zrównoważonego rozwoju oraz procesach transformacji pierwiastków biogennych jak i toksycznych oraz substancji mineralnych i organicznych. Zasady racjonalnej eksploatacji zasobów naturalnych z wykorzystaniem aktywności drobnoustrojów oraz biotransformacji odpadów przemysłowych. Metaboliczne procesy drobnoustrojów jako czynnik wpływający na jakość środowiska, pasz i żywności oraz zdrowie człowieka.

Literatura: 1.M.K. Błaszczyk "Mikrobiologia środowiska”, PWN Warszawa, 2010 2.E. Wojtkowiak-Gębarowska, S.J. Pietr, M. Stankiewicz, J. Kucińska, E. Magnucka, „Wybrane zagadnienia i materiały do ćwiczeń z mikrobiologii”. WUPW, Wrocław, 2010. 3.J. Baj, Z. Markiewicz , “Biologia molekularna bakterii" PWN Warszawa, 2009.

Metody oceny: obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń; końcowy egzamin pisemny (zasób wiedzy do zaliczenia 60%); ocena końcowa - ćwiczenia (50%) oraz egzamin (50%)

Uwagi: