ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS10066o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Ergonomia, BHP, ochrona własności intelektualnej
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. Józef Cież
Język: polski


Efekty kształcenia: Wyjaśnia rolę ergonomii w kształtowaniu bezpiecznych i wygodnych warunków pracy. Wymienia czynniki występujące w procesie pracy mogące stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa i zdrowia pracującego człowieka. Zna wpływ czynników szkodliwych występujących w procesie pracy na organizm człowieka. Kojarzy rodzaje zagrożeń występujących na stanowiskach pracy z potencjalnymi ich skutkami. Wymienia rodzaje utworów będących przedmiotem prawa autorskiego. Potrafi wskazać czynniki szkodliwe na poszczególnych stanowiskach pracy. Potrafi wskazać sposoby ochrony człowieka przed skutkami szkodliwych czynników występujących na stanowiskach pracy.

Kompetencje: Ma świadomość znaczenia warunków pracy dla zdrowia i bezpieczeństwa pracujących ludzi i funkcjonowania przedsiębiorstwa

Wymagania wstępne: matematyka, fizyka i biologia człowieka na poziomie szkoły średniej

Treści kształcenia: Ergonomia jako interdyscyplinarna dziedzina wiedzy. Historia ergonomii. Zakres współczesnej ergonomii. Układ maszyna – człowiek. Geometria stanowiska pracy. Antropometria i jej wykorzystanie w kształtowaniu stanowisk pracy. Praca z monitorami ekranowymi. Percepcja informacji w procesie pracy. Fizyczne i psychiczne obciążenie pracą. Wysiłek fizyczny i wydatek energetyczny organizmu ludzkiego. Metody pomiaru obciążenia fizycznego i psychicznego. Akustyczne środowisko pracy. Zagrożenia hałasem na stanowiskach pracy. Ochrona przed hałasem na stanowiskach pracy. Drganiowe środowisko pracy. Wpływ drgań na organizm człowieka. Sposoby zabezpieczenia przed drganiami. Termiczne i atmosferyczne środowisko pracy. Praca w wysokich i niskich temperaturach. Zagrożenia pyłami. Zagrożenia chemiczne i biologiczne na stanowiskach pracy. Zagrożenia wypadkowe w rolnictwie. Identyfikacja zagrożeń. Mechanizmy powstawania wypadków. Struktura i analizy wypadków. Prewencja wypadkowa. Metody i formy prowadzenia prewencji wypadkowej. Podstawowe metody oceny ryzyka zawodowego. Elementy prawa autorskiego i prawa patentowego.

Literatura: 1. Bezpieczeństwo Pracy i Ergonomia, CIOP Warszawa 1997 2. Krause M., Ergonomia. Praktyczna wiedza o pracującym człowieku i jego środowisku. Śląska Organizacja Techniczna, Katowice 1992 3. Cież i in., Zagrożenia wypadkowe w gospodarstwach rolnych. Materiały szkoleniowe, CIOP Warszawa 1999 4. Cież i in., Zagrożenia wypadkowe w gospodarstwach rolnych. Lista kontrolna BHP, CIOP Warszawa 1999 5. Göhlich H., Mensch und Maschine. Lehrbuch der Agrartechnik. Band 5. Paul Parey Verlag, Hamburg und Berlin. 1987 6. Zalewski P., Pleszczyński W., Ergonomia dla mechanizatorów, wydanie II, PWRiL Warszawa, 1985

Metody oceny: sprawdzian w formie testu

Uwagi: