ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20275o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Polityka wyżywienia ludności
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Ewa Piotrowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu demografii świata i Polski. Student opisuje, charakteryzuje, wymienia działanie różnych organizacji krajowych i światowych, zajmujących się kształtowaniem polityki wyżywienia. Student zna, tłumaczy i wskazuje skutki głodu, niedożywienia i nadmiernej podaży żywności. Student zna, potrafi scharakteryzować i wyliczyć różne instrumenty polityki wyżywienia. Student charakteryzuje i rozróżnia różne programy profilaktyczne, wdrożone w Polsce. Student potrafi formułować, identyfikować i podsumować cele priorytetowe polityki wyżywienia ludności. Student potrafi rozpoznać, zidentyfikować i zdefiniować czynniki ryzyka głodu i niedożywienia w Polsce i na świecie. Student potrafi rozróżniać zagrożenia związane ze złą polityką wyżywienia. Umiejętności: Student zna podstawowe zagadnienia związane z demografią świat i Polski. Student ocenia i interpretuje zagrożenia związane z występowaniem różnych czynników ryzyka chorób żywieniowozależnych. Student ma opanowaną wiedzę związaną z wykorzystaniem podstawowych instrumentów polityki wyżywienia.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student ma świadomość istoty zapewniania i kształtowania polityki wyżywienia ludności. Student ma świadomość ważności i istoty polityki wyżywienia. Ma świadomość odpowiedzialności za wdrażanie różnych programów profilaktycznych w społeczeństwie.

Wymagania wstępne: podstawy prawa żywnościowego, podstawy ekonomiki, podstawy zarządzania jakością żywności

Treści kształcenia: Demografia świata, regionów i kraju w aspekcie sytuacji żywieniowej w Polsce i na świecie, polityka wyżywienia a gospodarka żywnościowa w kraju i na świecie, instrumenty realizacji polityki wyżywienia, perspektywy wyżywienia ludności, organizacje międzynarodowe działające w obszarze produkcji żywności i żywienia w Europie i na świecie, krajowe organizacje w obszarze produkcji żywności, bezpieczeństwo żywnościowe w skali świata, kraju, gospodarstwa domowego, podstawowe uregulowania prawne w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia.

Literatura: 1. Rozwój demograficzny świata do 2050 roku; 2. Bezpieczeństwo żywności i żywienia komentarz do ustawy oraz przepisów wspólnotowych Grochowska M.; ODDK Gdańsk, 2006; 3. Nowe prawo żywnościowe Unii Europejskiej a systemy GMP, GHP, HACCP, Kowalska E. Majewska E., Obiedziński M.W., Zadernowski M.R.; ODDK Gdańsk, 2006; 4. Żywność a prawo i zdrowie Gertig H., Duda G., Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2004; 5. Aktualne akty prawne unijne i polskie. 6. Raporty FAO, WHO

Metody oceny: pisemne zaliczenie wykładów

Uwagi: