ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10164f15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Wybrane zagadnienia ze standaryzacji
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Maciej Oziembłowski
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna rolę standaryzacji i norm, ma ogólną wiedzę na temat standaryzacji na świecie, w Europie i Polsce, opisuje wybrane cechy jakości żywności na podstawie wybranych standardów, rozumie zależności pomiędzy różnymi szczeblami standaryzacji, wykazuje się znajomością terminologii związanej z standaryzacją. Umiejętności: Student po ukończeniu kursu umie korzystać z dokumentów standaryzacyjnych, umie wskazać powiązania polskiego systemu standaryzacyjnego z systemem europejskim oraz międzynarodowym (światowym), potrafi samodzielnie wykonać niektóre oznaczenia na podstawie dokumentów standaryzacyjnych związanych z jakością produktów spożywczych.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Ukończenie kursu daje studentowi wiedzę praktycznego wykorzystania dokumentów standaryzacyjnych, w tym również pod kątem przeprowadzenia określonych oznaczeń dotyczących żywności. .

Wymagania wstępne: chemia żywności, matematyka, analiza żywności

Treści kształcenia: Rys historyczny standaryzacji, idea systemów standaryzacyjnych, struktura polskich, europejskich i międzynarodowych organizacji związanych ze standaryzacją, europejski system ochrony produktów regionalnych (PDO/PGI) i tradycyjnych (TSG) jako specjalistyczna forma standaryzacji.

Literatura: 1. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, red. T. Trziszka, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2009; 2. Towaroznawstwo żywności przetworzonej: technologia i ocena jakości, Świderski F., wyd. 2 popr., Wyd. SGGW, Warszawa 2003; 3. Miesięcznik “Normalizacja”

Metody oceny: zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, projekt

Uwagi: