ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ROSS10038o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Mikrobiologia
Kierunek: Ogrodnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Stanisław J. Pietr
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student nabywa teoretyczne i praktyczne wiadomości dotyczące systematyki, występowania oraz aktywności metabolicznej wirusów, bakterii, archeonów i drobnoustrojów eukariotycznych. Student potrafi wskazać i opisać najważniejsze grupy drobnoustrojów i procesy metaboliczne odpowiedzialne za przemiany związków mineralnych i organicznych w agroekosystemach. Wyjaśnia rolę poszczególnych procesów metabolicznych i ich oddziaływanie na wzrost i rozwój roślin. Potrafi wyjaśnić rolę czynników agrotechnicznych wpływających na aktywność drobnoustrojów glebowych. (R1A_W01, R1A_W03, R1A_W05) Umiejętności: Student nabywa umiejętności prawidłowej oceny aktywność i występowania drobnoustrojów oraz ich wpływu na wzrost i plonowanie roślin uprawnych jak również na środowisko. Student zna specyfikę pracy i zasady bezpieczeństwa pracy z drobnoustrojami. Posiada umiejętność modyfikacji aktywności drobnoustrojów w glebie oraz w produktach rolnych z wykorzystaniem zabiegów agrotechnicznych. (R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06)

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Student rozumie procesy prowadzone przez drobnoustroje w glebie oraz ich wpływ na produkcję roślin. Docenia rolę drobnoustrojów zasiedlających rizosferę w kształtowaniu jakości płodów rolnych. Ma świadomość ważności przestrzegania zasad higieny w związku z powszechnym występowaniem potencjalnie patogenicznych drobnoustrojów w środowisku. Student rozumie potrzebę działań ograniczających występowanie drobnoustrojów patogenicznych dla ludzi, zwierząt i roślin oraz potrafi określić czynniki ograniczające zagrożenia z ich strony. Student ma świadomość potrzeby dokształcania i samokształcenia w zakresie pojawiających się nowych zagrożeń i możliwości wykorzystania nowych czynników kształtujących aktywność drobnoustrojów w agroekosystemach (R1A_K04, R1A_K05, R2A_K06, R1A_K07)

Wymagania wstępne: biochemia, botanika, chemia, biologia

Treści kształcenia: Biologia podstawowych grup drobnoustrojów oraz wirusów. Rola zespołów mikroorganizmów w kształtowaniu żyzności gleb, procesach transformacji nawozów mineralnych i organicznych. Zasady racjonalnego stosowania nawozów mineralnych i organicznych oraz środków ochrony roślin. Metaboliczne procesy drobnoustrojów jako czynnik wpływający na zdrowotności roślin.

Literatura: 1. E.A. Paul, F.E Clark "Mikrobiologia i Biochemia Gleb”, WUMCS, Lublin 2000 2. E. Wojtkowiak-Gębarowska, S.J. Pietr, M. Stankiewicz, J. Kucińska, E. Magnucka, „Wybrane zagadnienia i materiały do ćwiczeń z mikrobiologii”. WUPW, Wrocław, 2010. 3. J. Baj, Z. Markiewicz , “Biologia Molekularna Bakterii" PWN Warszawa, 2009.

Metody oceny: Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń, Końcowy pisemny test zaliczeniowy wykładów (zasób wiedzy do 60%). Ocena końcowa - ćwiczeń (40%) oraz zaliczenie wykładów (60%)

Uwagi: W ramach ćwiczeń studenci przygotowują pisemne sprawozdanie z realizowanych ćwiczeń