ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RIPS10005o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem
Kierunek: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 15 / 0
Prowadzący: Dr hab. Grażyna Krasnowska, prof. nadzw. UP
Język: polski


Efekty kształcenia: Po zakończonym kursie student zna: zasady zarządzania jakością w oparciu o normy ISO serii 9000 oraz zasady kompleksowego zarządzania jakością, w tym TQM; zna podstawy europejskiego prawa żywnościowego ujętego w najnowszych zarządzeniach UE oraz zasady zarządzania bezpieczeństwem w łańcuchu żywnościowym wg normy 22000; zna zasady audytowania zgodnie z treścią normy ISO 19011. Umie przygotować dokumentację systemu zarządzania jakością i dokumentację dobrych praktyk GPA, (GMP/GHP) i HACCP.

Kompetencje: Po ukończeniu kursu student może twórczo uczestniczyć w zespołach projektujących i wdrażających systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w jednostkach organizacyjnych związanych z produkcją i dystrybucją żywności, potrafi samodzielnie wykonać projekt dokumentacji systemu.

Wymagania wstępne: Podstawowa wiedza ekonomiczna z zakresu mikro i makroekonomii oraz marketingu i zarządzania.

Treści kształcenia: Omówienie treści norm ISO 9000, 9001, 19011 oraz ich interpretacja w aspekcie zarządzania jednostką organizacyjną. Najważniejsze zasady kompleksowego zarządzania. Audyty i sposoby audytowania. Instrumenty tworzenia zaufania w bezpieczeństwie oraz wiarygodności wyrobów i usług wg standardów ISO 14000,ISO 27000 i PN 18000. Omówienie i interpretacja rozporządzeń UE w zakresie prawa żywnościowego. Norma ISO 22000 oraz zasady GPA, GMP/GHP i HACCP. Łańcuch produkcji żywności z uwzględnieniem monitoringu.

Literatura: 1. Hamrol A., 2007. Zarządzanie jakością z przykładami. PWN Warszawa. 2. Hamrol A., Mantura W. Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2009. 3. Karaszewski R., 2009. Nowoczesne koncepcje zarządzania jakością. TNOiK „Dom Organizatora”. Toruń. 4. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., 2010. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności – Teoria i praktyka. Wydawnictwo C.H. Beck. Warszawa. 5. Łunarski J. 2008. Zarządzanie jakością, standardy i zasady. Wyd. Nauk.-Techn., Warszawa. 6. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusza Sikory, 2009. Wybrane koncepcje i systemy zarządzania jakością. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. 7. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusza Trziszki, 2009. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. 8. Urbaniak M. 2007. Zarządzanie jakością, środowiskiem oraz bezpieczeństwem w praktyce gospodarczej. Wyd. Difin, Warszawa.

Metody oceny: Obowiązkowe zaliczenie prac projektowych w ramach ćwiczeń, egzamin pisemny (testowy), minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%

Uwagi: Podczas ćwiczeń student opracowuje samodzielnie dokumentację SZJ.