ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS10037o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Towaroznawstwo Surowców i Produktów Pochodzenia Zwierzęcego
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Bożena Patkowska-Sokoła
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: W1 - ma ogólną wiedzę z zakresu wytwarzania i pozyskiwania produktów pochodzenia zwierzęcego [BH1 - W14, R1A_W05, InzA_W02, InzA_W04]; W2 - zna podstawowe technologie w produkcji surowców zwierzęcych [BH1 - W015, R1A_W05, R1A_W03, R1A_W04, InzA_W02]. Umiejetności: U1 - umie ocenić wartość surowców pochodzenia zwierzęcego [BH1 - U11, R1A_U06, InzA_U01, InzA_U02, InzA_U08].

Kompetencje: K1 - ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za wytworzenie produktów o wysokiej jakości [BH1 - K07, R1A_K05, InzA-K01, InzA_K02].

Wymagania wstępne: Chów podstawowych gatunków zwierząt i pszczół.

Treści kształcenia: Właściwości produktów pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso, mleko, miód, skóry) i ich ocena.

Literatura: 1. Litwińczuk Z.: Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych. Wyd. UP Lublin, 2001. 2. Jurczak F.: Mleko produkcja, badania, przerób. SGGW Warszawa, 2005. 3. Prabucki J.: Pszczelarstwo. Wyd. Promocyjne „Albatros” Szczecin, 1998. 4. Trziszka T. (red.): Jajczarstwo- nauka, technologia, praktyka. Wyd. AR Wrocław, 2000. 5. Wojtacki M.: Produkty pszczele i przetwory miodowe. PWRiL Warszawa, 1988..

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: Systematyczne pisemne sprawdziany na ocenę, bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen. Zaliczenie przedmiotu: Studentów posiadających zaliczenie z ćwiczeń obowiązuje w sesji egzaminacyjnej pisemny egzamin w formie opisowej (10 pytań). Egzamin trwa 90 min. Każde pytanie oceniane jest osobno (średnia stanowi ocenę końcową). Jeśli egzamin nie zostanie zliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym.

Uwagi: