ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20113f15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Hodowla i Użytkowanie Bydła Mięsnego
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 20 / 0
Prowadzący: dr hab. Maciej Adamski
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: W1 – student posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu hodowli i fizjologii zwierząt; W2 – student posiada wiedzę ekonomiczną społeczną związaną z hodowlą bydła; W3 – student posiada zaawansowaną wiedzę z zakresu kształtowania środowiska rolniczego wynikająca z chowu i hodowli bydła; Umiejętności: U1 - student posiada wiedzę i umiejętności wykorzystania potrzebnych informacji z dokumentacji hodowlanej; U2 - student posiada wiedzę pozwalającą dokonać szczegółowej oceny wszystkich elementów decydujących o hodowli bydła mięsnego; U3 - student posiada wiedzę pozwalającą ocenić stan warunków chowu, środowiska i stan zdrowia zwierząt oraz odpowiednio dobrać metody zaradcze w celu ich poprawy; U4 - student posiada wiedzę i umiejętności pozwalające mu integrować poszczególne etapy chowu i hodowli bydła mięsnego.

Kompetencje: K1- student posiada świadomość ciągłego podnoszenia swoich kwalifikacji K2 - student posiada wiedzę z zakresu etyki wykonywanej pracy K3 - student posiada wiedzę z zakresu działań zmierzających do ograniczenia ryzyka zagrożenia dobrostanu zwierząt i szeroko pojętego środowiska.

Wymagania wstępne: Anatomia zwierząt, fizjologia zwierząt, podstawy żywienia zwierząt, hodowla i chów bydła.

Treści kształcenia: Specyfika hodowli i chowu bydła mięsnego w porównaniu do bydła mlecznego; ekstensywne systemy utrzymania, rasy: brytyjskie, kontynentalne, „nowe wyprowadzone”, linie syntetyczne; kojarzenie w czystości rasy i krzyżowanie; technologie chowu konwencjonalne, ekologiczne; wybrane zagadnienia modernizacji budynków inwentarskich, Ocena wartości hodowlanej (dokumentacja, ocena, selekcja, dobór par do rozpłodu). Podstawy żywienia, użytkowanie łąk i pastwisk. Systemy opasania bydła mięsnego w bukaciarniach. Ocena wartości opasowej i rzeźnej; ocena i klasyfikacja tusz (EUROP). Efektywność ekonomiczna produkcji. Zasady dobrostanu, ekstensywność, zintegrowanie z środowiskiem naturalnym.

Literatura: Dobicki A. 1998. Hodowla bydła mięsnego w Sudetach” , Wyd. WODR Jelenia Góra. Jasiorowski H. 1996 : Ocena przydatności włoskich ras bydła mięsnego do krzyżowania towarowego z polskimi krowami fryzyjskimi. Wyd. SGGW Warszawa. SAPARD : Materiały nt. Prowadzenia i rozwoju gospodarstw specjalizujących się w produkcji żywca wołowego. Bogner H. 1985. Produkcja bydła mięsnego. PWRiL Warszawa. Adamski M. 2008. Uwarunkowania chowu i hodowli bydła mięsnego na Dolnym Śląsku. ADR EM Jelenia Góra.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej z ocen i oceny wykonanego projektu. Na ćwiczeniach są weryfikowane umiejętności: U1, U2, U3, U4 oraz kompetencje K1, na podstawie opracowanego projektu hodowlanego według indywidualnych założeń. Podstawą do zaliczenia U1, U2, U3, U4 i K1 jest wykonanie w 80% projektu, zgodnie z podanymi założeniami. Jedno kolokwium w formie 3 pytań problemowych (czas trwania kolokwium - 45 min.) i systematyczne ustne sprawdzanie wiedzy W1, W2 i W3.w formie pytań otwartych. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa, w przypadku nieobecności student jest zobowiązany do zaliczenia (pisemnego) opuszczonej części materiału w formie jednego pytanie problemowego (czas trwania - 20 min.). Zaliczenie przedmiotu: Podstawą zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie ćwiczeń na ocenę. Dodatkowo uwzględnia się obowiązkową obecność na wykładach oraz ćwiczeniach. Dopuszcza się po jednej nieobecności na ćwiczeniach oraz wykładzie. W przypadku większej ilości nieobecności student jest zobowiązany do zaliczenia (pisemnego) opuszczonej części materiału.

Uwagi: Fakultet uzupełniający semestr I