ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20125f15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Produkcja Trzody Chlewnej w Gospodarstwach Farmerskich
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 20 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Damian Knecht
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student W1- zna wystarczająco dobrze właściwości biologiczne trzody chlewnej; W2 - ma wiedzę o budowie anatomicznej i funkcjach życiowych trzody chlewnej; W3 - umie opisać zjawisko wzrostu swiń; zna poszczególne fazy ich rozwoju; W4 - zna wzorce behawioralne świń i zasady zapewnienia dobrostanu świniom podczas ich odchowu w warunkach alkierzowych . Umiejętności: Student U1 - zdobędzie umiejętność zaprojektowania fermy trzody chlewnej w oparciu o zdobytą wiedzę z zakresu nowoczesnej i zarazem intensywnej produkcji przemysłowej tuczników lub warchlaków.

Kompetencje: Student K1 - ma świadomość odpowiedzialności za opracowany projekt fermy.

Wymagania wstępne: Wiedza z podstaw hodowli i chowu; fizjologii i żywienia świń i budownictwa inwentarskiego.

Treści kształcenia: Student zdobędzie wiedzę teoretyczną i praktyczną związaną z zasadami funkcjonowania gospodarstwa, specjalizującego się w intensywnej produkcji trzody chlewnej, w ramach wymagań obowiązujących w państwach Unii Europejskiej. Przedmiot ten uzupełnia wiedzę z możliwości zaprojektowania intensywnej formy ich produkcji. Celem nadrzędnym jest opanowanie przez studenta umiejętności opracowywania założeń technologiczno-produkcyjnych do projektu budowy lub rekonstrukcji fermy trzody chlewnej w gospodarstwie. Chcąc konkurować w produkcji żywca wieprzowego na terenie UE musimy zadbać o wprowadzenie do praktyki w naszym kraju intensywnych i tańszych form produkcji świń. Stąd też zachodzi potrzeba kształcenia fachowców w tej dziedzinie naszego rolnictwa.

Literatura: Grudniewska B., Hodowla i użytkowanie świń, ART. Olsztyn, 1998 r. Węckowicz E., Tereszczuk S., Przemysłowe metody chowu trzody chlewnej. PWRiL Warszawa, 1985 r. Dobrzański Z., Opaliński S., Regulacje prawne dotyczące ochrony środowiska w produkcji zwierzęcej. Aktualne problemy rolnictwa, gospodarki żywnościowej i ochrony środowiska. AR Wrocław, 2006, s. 77-83.

Metody oceny: Na ćwiczeniach zostaną zweryfikowane umiejętności: U1 oraz kompetencje: K1. Weryfikacja wymienionych efektów kształcenia nastąpi na podstawie oceny pracy studenta związanej z przygotowaniem projektu. Studenci zostaną podzieleni na grupy liczące po 2 osoby. Każdy student będzie odpowiedzialny za wykonanie określonej części projektu. Oceniona zostanie praca zespołowa uwzględniająca wkład każdego studenta. Projekt zakłada trzynaście działów, które są zgodne ze szczegółową tematyką ćwiczeń. Prawidłowe zrealizowanie 8 elementów jest podstawą do zaliczenia. Podstawą zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie ćwiczeń. Wiedza (W1, W2, W3, W4) zostanie zweryfikowana na wykładach, na podstawie egzaminu składającego się z 5 pytań problemowych. Czas trwania egzaminu to 60 minut. Aby uzyskać zaliczenie student musi prawidłowo odpowiedzieć, na co najmniej 3 pytania. Osoby, które nie uzyskały zaliczenia w pierwszym terminie, będą przystępowały do drugiego terminu w tej samej formie.

Uwagi: Fakultet specjalizacyjny semestr III HiUZG