ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00277o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Higiena mleka (2012/13)
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 8
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr Lech Rak
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: 1. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie wiedzy: Student po zakończonym kursie: a) - identyfikuje zagrożenia bezpieczeństwa żywności występujące w pozyskiwaniu i przetwórstwie mleka b) – wskazuje aktualnie obowiązujące przepisy regulujące nadzór weterynaryjny nad pozyskiwaniem i przetwórstwem mleka c) – identyfikuje zmiany mleka wywołane procesami chorobowymi wpływającymi na jakość i jego ocenę d) proponuje i planuje badania laboratoryjne mleka 2. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie umiejętności. Student po zakończonym kursie: a) szacuje i określa zagrożenia dla człowieka wynikające niewłaściwej oceny mleka przy przyjęciu do przetwórstwa b) samodzielnie wykonuje laboratoryjne badania mleka w czasie odbioru surowca mlecznego do mleczarni c) określa zagrożenia dla człowieka, jakie wynikają ze spożywania mleka pozyskanego od krów nie objętych nadzorem weterynaryjnym oraz nie badanego mleka

Kompetencje: a)określa zasady współpracy Inspekcji Weterynaryjnej z Państwową Inspekcją Sanitarną z w celu ochrony zdrowia publicznego b)podejmuje decyzje w zakresie oceny sanitarno- weterynaryjnej surowca mlecznego oraz wyrobów mleczarskich

Wymagania wstępne: Fizjologia zwierząt, biochemia, hodowla i genetyka.

Treści kształcenia: Diagnostyka mikrobiologiczna i chemiczna mleka, określanie jego składu oraz wykrywanie zafałszowań, higiena pozyskiwnaia mleka, postępowania z mlekiem w trakcie odbioru i przyjęcia przez zakłady mleczarskie.

Literatura: Ziajka S. 1997. Mleczarstwo, zagadnienia wybrane. ART., Olsztyn; Dzwolak W., Ziajka S., Chmura S., Baranowska M. 2000. Produkcja mlecznych napojów fermentowanych. Oficyna Wydawnicza “Hoża”, Warszawa; Dzwolak W., Ziajka S. 1998. Produkcja mlecznych deserów mrożonych. Oficyna Wydawnicza “Hoża”, Warszawa. Mleko - produkcja, badanie, przerób. Jurczak M. E. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa 2005

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń i zajęć laboratoryjnych, egzamin końcowy w formie pisemnej lub ustnej - wymagane przynajmniej 60% poprawnych odpowiedzi.

Uwagi: