ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00290o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Bezpieczeństwo pasz (2012/13)
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 10
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 10 / 20 / 0
Prowadzący: dr hab. Jarosław Bystroń
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: 1. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie wiedzy. Student po zakończonym kursie: a) wskazuje przepisy prawa dotyczące weterynaryjnego nadzoru nad produkcją pasz i utylizacją ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego; b) identyfikuje w paszach obecność włókna, kokcydiostatyków, azotanów i azotynów; rozpoznaje pasze zafałszowane dodatkiem obcogatunkowego białka; identyfikuje w paszach obecność patogennych drobnoustrojów z rodziny Enterobacteriaceae, beztlenowe laseczki przetrwalnikujące, mykotoksyny; oznacza ogólną liczbę drobnoustrojów żywych oraz pleśni i drożdży; c) opisuje etapy procesu technologicznego produkcji pasz i utylizacji ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego; 2. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie umiejętności. Student po zakończonym kursie: a) stosuje przepisy prawa paszowego w ramach weterynaryjnego nadzoru nad produkcją pasz i utylizacją ubocznych produktów zwierzęcych; b) samodzielnie wykonuje podstawowe mikrobiologiczne i chemiczne badanie pasz; c) określa zagrożenia dla zdrowia konsumenta związane z produkcją pasz pochodzenia zwierzęcego;

Kompetencje: Student określa zasady współpracy w zakresie bezpieczeństwa pasz z producentami pasz i organami Inspekcji Weterynaryjnej.

Wymagania wstępne: prawo sanitarno-weterynaryjne, higiena żywności pochodzenia zwierzęcego

Treści kształcenia: Technologia produkcji pasz, utylizacja ubocznych produktów zwierzęcych, mikrobiologiczne i chemiczne zagrożenia w produkcji pasz, identyfikacja obcogatunkowych białek w paszach, prawo paszowe, nadzór i ocena sanitarno-weterynaryjna wytwórni pasz.

Literatura: 1.Kwiatek K.: „Bezpieczeństwo pasz dla bezpieczeństwa żywności” Puławy 2007; 2.„Weterynaryjna higiena pasz – wpływ mikotoksyn na funkcje przewodu pokarmowego” – monografia, materiały konferencyjne, Olsztyn, 2011; 3.Strony internetowe prezentujące aktualne przepisy prawa paszowego: eur-lex.europa.eu ; www.wetgiw.gov.pl

Metody oceny: zaliczenie ustne, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia: 60%.

Uwagi: