ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10009o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Podstawy Ekonomii
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Stanisław Minta
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student ma ogólną wiedzę o rynku i jego funkcjonowaniu; definiuje popyt i podaż; zna podstawowe zagadnienia dotyczące inflacji, bezrobocia i cykli koniunkturalnych; zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju różnych form indywidualnej przedsiębiorczości związanej z wytwarzaniem żywności na wszystkich poziomach.

Kompetencje:

Wymagania wstępne: Podstawy matematyki

Treści kształcenia: Pojęcie ekonomii; typy gospodarek; rynek i mechanizm jego działania; popyt i podaż oraz ich determinanty; konkurencja w gospodarce i struktury rynkowe; przedsiębiorstwo i jego otoczenie; koszty, przychody i zyski; pieniądz, inflacja i bezrobocie; cykliczność procesów gospodarczych; specyfika gospodarki żywnościowej.

Literatura: 1. Rekowski M., 2005: Mikroekonomia. Wyd. Akademia. Poznań; 2. Milewski R., Kwiatkowski E., (red.), 2007: Podstawy ekonomii. Wyd. PWN. Warszawa; 3. Materiały uzupełniające: Prezentacje multimedialne z zakresu ekonomii dostępne na portalu ekonomicznym Narodowego Banku Polskiego (www.nbportal.pl).

Metody oceny: Zaliczenie przedmiotu: studentów uczestniczących w kursie obowiązuje pisemne zaliczenie (20 zamkniętych pytań testowych i 2 zadania) w sesji zaliczeniowej. Zaliczenie trwa 45 min. Jeśli zaliczenie nie zostanie pozytywnie napisane w pierwszym terminie, student ma prawo ponownie je zdawać ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym.

Uwagi: