ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10015o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Genetyka
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Barbara Kosowska
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna podstawowe prawa genetyki w zakresie ogólnej genetyki zwierząt, w tym: cytogenetyki, immunogenetyki, genetyki procesu formowania płci, genetyki rozwoju i genetyki cech ilościowych. Umiejętności: potrafi rozwiązywać zagadnienia związane z dziedziczeniem mendlowskim (także w zakresie cech sprzężonych i związanych z płcią), cech sprzężonych autosomalnych; rozróżnia zmienność cech jakościowych i wieloczynnikowych, umie rozpoznać i określić rodzaj aberracji chromosomowych podczas mikroskopowej analizy cytogenetycznej.

Kompetencje: Posiada umiejętność pracz w grupie i jest odpowiedzialny za powierzone mu zadania.

Wymagania wstępne: Biochemia

Treści kształcenia: Genetyczna determinacja cech organizmu zwierzęcego, dziedziczenie i zmienność cech jakościowych oraz ilościowych, czynniki mutagenne, genetyka klasyczna, ogólna i molekularna zwierząt, wielkość genomu zwierząt, wstęp do genetyki populacji.

Literatura: 1. Alberts i wsp.: Podstawy biologii komórki. Wyd. Nauk. PWN. T.1.Warszawa, 2005. 2. Podstawy Genetyki Medycznej. Connor M., Ferguson-Smith M. Wyd.Lekarskie PZWL. Warszawa, 1998.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: pisemne sprawdziany na ocenę, bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen. Zaliczenie przedmiotu: studentów posiadających zaliczenie ćwiczeń obowiązuje pisemny egzamin przedstawiaj

Uwagi: