ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS00056o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Towaroznawcza Analiza Żywności
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Anna Pęksa, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student charakteryzuje właściwości surowców i produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego; zna podstawowe techniki analizy żywności (fizycznej, chemicznej, sensorycznej). Umiejętności: dobiera metody i techniki towaroznawczej oceny żywności; posługuje się podstawowym sprzętem laboratoryjnym i aparaturą kontrolno-pomiarową stosowaną przy produkcji i analizie żywności; analizuje i interpretuje wyniki analizy żywności; potrafi przeprowadzić fizyczną, chemiczną i sensoryczną analizę surowców i produktów spożywczych.

Kompetencje: Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość żywności; ma świadomość postępu w naukach o żywności (m.in. w ocenie ryzyka i występujących zagrożeń) oraz zmian następujących w metodach i technikach oceny towaroznawczej surowców i produktów roślinnych i zwierzęcych; wykazuje odpowiedzialność za higienę i bezpieczeństwo w miejscu pracy.

Wymagania wstępne: Technologia węglowodanów i tłuszczów, Chemia żywności

Treści kształcenia: cechy fizyczne, chemiczne i organoleptyczne ziemniaka, buraka cukrowego, ziaren zbóż i nasion roślin oleistych, mleka, mąki, przetworów spożywczych z ziemniaka, ekstrudowanych wyrobów przekąskowych, słodyczy, makaronu, napojów alkoholowych. Analiza cech surowców i produktów spożywczych z wykorzystaniem metod analitycznych, aparaturowych i sensorycznych oraz odniesienie rezultatów analiz do wymagań stawianych tym produktom przez odpowiednie normy. Analiza porównawcza produktów tej samej grupy towarowej.

Literatura: 1. Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii. Red. F. Świderski, Waszkiewicz-Robak B. Wyd. SGGW 2010, 2. Towaroznawstwo żywności. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., WSziP, Warszawa 2004, 3. Towaroznawstwo i przechowalnictwo produktów rolnych. Red. Sobkowicz G.,Wyd. AR Wrocław 1995, 4. Snack Food Processing. Lusas E.W., Rooney L.W. CRC Press, Boca Raton, London, New York, Washington, D.C. 2001, 5. Essentials of Food Science. Vaclavik V.A.,Christian E.W. 3ed. Springer 2008, 6. Frying technology and practices. Grupa M.K.,Warner K.,White P.J. AOCS, Press Champaign, Illinois 2004.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: systematyczne (1 raz w miesiącu) pisemne sprawdziany na ocenę, bieżąca ocena przygotowania do ćwiczeń (na podstawie 10 minutowych kartkówek lub ustnych wypowiedzi) oraz ocena aktywności. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa. Student może mieć tylko jedną usprawiedliwioną nieobecność i jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Ćwiczenia zaliczane są na podstawie średniej z ocen. Zaliczenie przedmiotu: studentów posiadających zaliczenie ćwiczeń obowiązuje pisemny egzamin testowy (25 pytań zamkniętych i 10 otwartych) w sesji egzaminacyjnej. Egzamin trwa 80 min.

Uwagi: