ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10080f15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Zdrowie zwierząt a bezpieczeństwo produktów zwierzęcych
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: Dr hab. Robert Kupczyński, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student opisuje przyczyny chorób – wewnątrz i zewnątrzpochodne czynniki fizyczne, chemiczne i biologiczne. Ma ogólną wiedzę z zakresu epidemiologii zwalczania i profilaktyki chorób zakaźnych i niezakaźnych. Rozumie ryzyko występowania i patogenezę chorób odzwierzęcych. Rozumie istotność warunków utrzymania i żywienia zwierząt na występowanie schorzeń metaboliczych i produkcyjnych u bydła i brojlerów mające wpływ na produkty pochodzenia zwierzęcego. Posiada wiedzę o wpływie dobrostanu zwierząt na jakość mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Umiejętności: Stosuje działania z zakresu prewencji weterynaryjnej (dezynfekcja, dezynsekcja, deratyzacja); Stosuje szybkie testy diagnostyczne. Ocenia obciążenie mikrobiologiczne w przetwórstwie żywności; Potrafi ocenić ryzyko zagrożenia czynnikami biologicznymi w zakładach przetwórstwa produktów zwierzęcych; Potrafi dokonać oceny stanu zdrowia zwierząt pod względem bezpieczeństwa produktów żywnościowych; Potrafi korzystać z list kontrolnych SPIWET.

Kompetencje: Student wykazuje potrzebę podnoszenia kwalifikacji zawodowych i potrzebę uczenia się przez całe życie; Posiada świadomość znaczenia społecznej zawodowej i etycznej odpowiedzialności za kształtowanie i stan środowiska naturalnego, dobrostan zwierząt oraz produkcję bezpiecznej żywności o wysokiej jakości; Potrafi ponosić odpowiedzialność za bezpieczeństwo i ochronę zwierząt i środowiska hodowlanego; Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy z uwzględnieniem aspektów zdrowia zwierząt .

Wymagania wstępne: dobrostan zwierząt, żywienie zwierząt, fizjologia człowieka i zwierząt

Treści kształcenia: Tematyka zajęć dotyczy podstawowych zagadnień z ochrony zdrowia zwierząt i bezpieczeństwa produktów spożywczych. Podczas zajęć zostaną przedstawione zagadnienia takie jak: przyczyny chorób zwierząt – wewnątrz i zewnątrzpochodne oraz czynniki fizyczne, chemiczne i biologiczne; podstawy epidemiologii oraz zwalczanie chorób zakaźnych, niezakaźnych i odzwierzęcych; wpływ warunków dobrostanu na zdrowie zwierząt i bezpieczeństwo produktów spożywczych; zagrożenia czynnikami biologicznymi człowieka w zakładach przetwórstwa produktów zwierzęcych. Ocena obciążenia mikrobiologicznego.

Literatura: 1. Praca zbiorowa pod red. Gliński Z., Kostro K.: Choroby zakaźne zwierząt z zarysem epidemiologii weterynaryjnej i zoonoz. PWRiL 2003. 2. Gliński Z., Buczek J.: Kompendium chorób odzwierzęcych. Wyd. AR w Lublinie 1999. 3. Winiarczyk S., Grądzki Z.: Choroby zakaźne zwierząt domowych z elementami zoonoz. Wyd. PIW w Puławach, 2000. 4. Saba L., Nowakowicz-Dębek B., Bis-Wencel H.: Ochrona zdrowia zwierząt. Wyd. AR w Lublinie, 2000. 5. Opinie EFSA nt. zdrowia zwierząt, bezpieczeństwa żywności i dobrostanu lata 2004-2013. www.efsa.europa.eu

Metody oceny: Metody oceny przedmiotu: Test zaliczeniowy na podstawie materiału z wykładów i ćwiczeń na zakończenie kursu. Test obejmuje w 50% materiał wykładowy, a w 50% ćwiczeniowy. Składa się z 22 pytań. Udzielenie >60% odpowiedzi poprawnych oznacza zaliczenie. Czas trwania 60 min. Jeśli kolokwium (test) nie zostanie zliczone w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać ustnie lub pisemnie w terminach poprawkowych. Metody oceny ćwiczeń: Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć trzy nieusprawiedliwione nieobecności. W przypadku nieobecności nie usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Ocena na podstawie testu sprawdzającego.

Uwagi: