ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RESS10314f15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Międzynarodowy handel produktami rolniczymi
Kierunek: Ekonomia
Typ studiów: I st. - licencjackie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Barbara Kutkowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: • Student identyfikuje funkcje, cele i zasady WTO. Zna „Porozumienie o rolnictwie” Rundy Urugwajskiej WTO oraz Rundy Doha. • Potrafi określić uwarunkowania handlu zagranicznego sektora rolno- spożywczego w Polsce. • Orientuje się w poziomie konkurencyjności polskiego sektora rolnego na rynku światowym. Umiejętności: • Student potrafi wskazać ekonomiczne skutki zastosowania instrumentów ochrony przez importerów i eksporterów produktów rolniczych. • Analizuje bilans handlowy sektora rolnego w Polsce. • Potrafi ocenić strukturę geograficzną i towarową handlu zagranicznego artykułami rolno- spożywczymi w ujęciu dynamicznym.

Kompetencje: Kompetencje społeczne • Student rekomenduje znaczenie handlu zagranicznego sektora rolnego w Polsce, • Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, • Potrafi dyskutować w grupie w ważnych kwestiach dotyczących handlu rolnego.

Wymagania wstępne: Polityka gospodarcza.

Treści kształcenia: Produkcja rolnicza na świecie. Wielcy eksporterzy . i importerzy produktów rolniczych. Kreowanie funkcja nadwyżki podaży i popytu. Mechanizm działania instrumentów ochrony stosowanych przez importerów produktów rolniczych i eksporterów produktów rolniczych. Ogólny przegląd instrumentów stosowanych przez importerów i eksporterów wg klasyfikacji GAT. Układ ogólny o handlu i taryfach – GATT. – cele i zasady funkcjonowania.. Światowa Organizacja Handlu (WTO). Runda Urugwajska oraz „Porozumienie o rolnictwie”. Runda Doha i kwestie handlu rolnego. Uwarunkowania polskiego handlu zagranicznego artykułami rolno-spożywczymi. Polski handel zagraniczny artykułami rolno-spożywczymi po 2004 roku. Import, eksport, saldo, struktura geograficzna, struktura towarowa.

Literatura: 1. Adamowicz M., Król J. – Ochrona konkurencji a rynek rolny. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 1998. 2. Gaziński B., Rutkowska-Rock A. – Uczestnictwo Polski w międzynarodowym rynku. Wydawnictwo UWM, Olsztyn 1999. 3. Hoeckman B., Kostecki M. – Ekonomia światowego systemu handlu. Wydawnictwo AE we Wrocławiu. Wrocław 2002. 4. Janosz-Angowska A. – Protekcjonistyczne aspekty polityki handlowej UE w dziedzinie artykułów rolno-spożywczych. Biuletyn Europejski 1999/2000, Wydawnictwo UMCS w Lublinie, 2003. 5. Pawlak K. Poczta W. Międzynarodowy handel rolny Wyd PWE, W-wa 2011 6. Puślecki Z.,W. Skrzypińska J. Unia Europejska w systemie handlu międzynarodowego WTO Wyd. Elipsa Warszawa 2011 7. Bieżące analizy rynkowe Agencji Rynku Rolnego.

Metody oceny: Wiedza: zaliczenie w formie pisemnej Umiejętności: prace pisemne analizujące struktury handlu zagranicznego produktów rolniczych oraz sytuację na światowych rynkach produktów żywnościowych Kompetencje społeczne: ocena aktywności w komentowaniu sytuacji rynkowych, ocena pracy w grupie

Uwagi: