ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RIPS10140o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Podstawy produkcji zwierzęcej
Kierunek: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 0
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr hab. Maciej Adamski prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student po ukończeniu kursu zna stan produkcji zwierzęcej w Polsce i na świecie oraz kierunki jej rozwoju, poznać specyfikę chowu poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich, wpływ warunków żywienia, utrzymania, pielęgnacji i użytkowania zwierząt na jakość uzyskiwanych produktów zwierzęcych, możliwości sterowania składem i jakością produktów zwierzęcych w wyniku działania różnych zabiegów genetycznych oraz czynników chowu. Zna skutki rozwoju chowu wielkostadnego i różnych poziomów intensyfikacji produkcji. Umiejętności: Zna skutki genetycznego doskonalenia zwierząt i efekty intensyfikacji produkcji. Poznać możliwości i zakres sterowania składem i jakością produktów zwierzęcych, poznać zasady ekologicznego chowu zwierząt gospodarskich. Nabył umiejętność analizy i oceny warunków chowu w aspekcie obowiązujących przepisów prawnych (cross compliance), zmierzających do podnoszenia jakości pozyskiwanych produktów zwierzęcych. Posiada umiejętność posługiwania się podstawową nomenklaturą zootechniczną w zakresie chowu zwierząt.

Kompetencje: Posiada zrozumienie zjawisk towarzyszących w chowie i hodowli zwierząt gospodarskich. Zwłaszcza wpływu intensywności produkcji na: jakość produkowanej żywności; środowisko, zdrowie i dobrostan oraz produkcyjność zwierząt.

Wymagania wstępne: Podstawowe wiadomości biologiczne.

Treści kształcenia: Uwarunkowania produkcji mleka w Polsce i na świecie; trendy w rozwoju produkcji zwierzęcej; chów i hodowla poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich. Specyfika chowu i użytkowania różnych grup technologicznych zwierząt gospodarskich; wpływ intensywności produkcji na jakość produkowanej żywności; skutki intensyfikacji produkcji i chowy wielkostadnego na środowisko, zdrowie i produkcyjność zwierząt, ćwiczenie ze zwierzętami, ćwiczenia projektowe, poznanie laboratorium i zasad oceny niektórych produktów zwierzęcych.

Literatura: 1. Litwińczuk, A., 2004, Surowce Zwierzęce – ocena i wykorzystanie, PWR i L, Warszawa. 2. Kołacz, R., Dobrzański, Z.., 2006, Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich, WAR, Wrocław. 3. Szulc T. i wsp. 2013. Chów i hodowla zwierząt. Wyd. UP we Wrocławiu. 4. Literatura uzupełniająca: przewodnik do ćwiczeń, normy żywienia zwierząt.

Metody oceny:

Uwagi: