ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BSRS10016o14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Mikrobiologia ogólna
Kierunek: Biotechnologia stosowana roślin
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr małgorzta Oksińska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student nabywa teoretyczne i praktyczne wiadomości dotyczące systematyki, występowania oraz aktywności metabolicznej wirusów, bakterii, archeonów i drobnoustrojów eukariotycznych. Potrafi wskazać i opisać najważniejsze grupy drobnoustrojów, przeprowadzane przez nie procesy odpowiedzialne za przemiany związków mineralnych i organicznych, oraz ich oddziaływanie na rozwój roślin i obieg pierwiastków w biosferze. Zna podstawowe pojęcia związane z biologią molekularną drobnoustrojów. Umiejętności: Student nabywa umiejętności oceny aktywność metabolicznej i występowania drobnoustrojów, oraz ich wpływu na wzrost i rozwój roślin. Zna specyfikę i zasady bezpieczeństwa pracy z drobnoustrojami. Umie przeprowadzić proste analizy badające ilościowy i jakościowy składu mikroflory różnych ekosystemów.

Kompetencje: Student rozumie procesy prowadzone przez drobnoustroje w glebie oraz ich wpływ na wzrost roślin, docenia rolę drobnoustrojów zasiedlających rizosferę. Ma świadomość znaczenia przestrzegania higieny w związku z powszechnym występowaniem potencjalnie patogenicznych drobnoustrojów w środowisku, rozumie potrzebę działań ograniczających występowanie drobnoustrojów patogenicznych oraz potrafi określić czynniki ograniczające zagrożenia z ich strony. Student ma świadomość potrzeby dokształcania i samokształcenia w zakresie pojawiających się nowych zagrożeń i możliwości wykorzystania nowych czynników kształtujących aktywność drobnoustrojów

Wymagania wstępne: Chemia, Biochemia

Treści kształcenia: Biologia wirusów oraz podstawowych grup drobnoustrojów. Rola zespołów mikroorganizmów jako czynnika kształtującego warunki zrównoważonego rozwoju, procesy transformacji substancji mineralnych i organicznych. Zasady racjonalnej eksploatacji zasobów naturalnych z wykorzystaniem aktywności drobnoustrojów. Metaboliczne procesy prowadzone przez drobnoustroje jako czynnik wpływający na zdrowotności roślin. Podstawy ekologii i genetyki mikroorganizmów.

Literatura: 1. E. Gębarowska, S.J. Pietr, M. Stankiewicz, J. Kucińska, E. Magnucka, „Wybrane zagadnienia i materiały do ćwiczeń z mikrobiologii”. WUPW, Wrocław, 2010. 2. J. Baj, Z. Markiewicz, “Biologia Molekularna Bakterii" PWN Warszawa, 2009 3. P. Singelton, „Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie” 4. Z. Libudzisz, K. Kowal, Z. Żakowska, „ Mikrobiologia techniczna”

Metody oceny: Obowiązkowe pisemne zaliczenie ćwiczeń; końcowy egzamin pisemny (zasób wiedzy do 60%). Ocena końcowa - ćwiczeń (40%) oraz egzamin(60%)

Uwagi: