ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RIPS10144f14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Innowacyjna technika i technologie rolnicze i ogrodnicze
Kierunek: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: Dr hab. inż. Franciszek Molendowski
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Nabywa wiedzę o związku między zastosowaniem innowacyjnej techniki oraz technologii do produkcji rolniczej i ogrodniczej a uzyskaniem produktu odpowiedniej jakości. Zna techniczne i technologiczne uwarunkowania zastosowania do produkcji rolniczej i ogrodniczej innowacyjnych rozwiązań środków technicznych. Nabywa wiadomości z zakresu polioptymalizacyjnych metod oceny i doboru innowacyjnej techniki i technologii w zależności od warunków realizacji procesu produkcji w gospodarstwie rolniczym i ogrodniczym. Umiejętności: Ocenia innowacyjność rozwiązań technicznych i technologicznych produkcji rolniczej i ogrodniczej przez zastosowanie polioptymalizacyjnych metod. Nabywa umiejętność wyboru oraz zaplanowania zastosowania innowacyjnej techniki i technologii do produkcji rolniczej i ogrodniczej w celu uzyskania optymalnych efektów produkcyjnych oraz uzyskania wysokiej jakości produktu finalnego.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w rolnictwie i ogrodnictwie, ocenia zależności pomiędzy stosowaniem innowacyjnej techniki i technologii w procesach produkcji rolniczej i ogrodniczej a uzyskiwaną optymalną efektywnością i jakością produkcji oraz ma świadomość odpowiedzialności za podejmowane decyzje Docenia konieczność przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa użytkowania środków technicznych.

Wymagania wstępne: Podstawy informatyki

Treści kształcenia: Innowacyjna technika i technologie do produkcji rolniczej i ogrodniczej, metody oceny innowacyjności, metody doboru optymalnych maszyn i technologii do produkcji rolniczej i ogrodniczej, projektowanie optymalnych rozwiązań procesu produkcyjnego w rolnictwie i ogrodnictwie, ocena efektywności stosowania innowacyjnych rozwiązań.

Literatura: Opracowanie tematyki nauczania na CD.

Metody oceny: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: egzamin pisemny. Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: umiejętności zastosowania metody oceny i doboru innowacyjnej techniki i technologii do procesów produkcji rolniczej i ogrodniczej. Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i w grupach, dyskusja na zajęciach na temat efektów możliwych do uzyskania w wyniku stosowania innowacyjnej techniki i technologii w procesach produkcji rolniczej i ogrodniczej. Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń na podstawie bieżących realizacji prac projektowych oraz pisemne po semestrze 6. Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia – 70%.

Uwagi: