ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NZCS10073f15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Planowanie żywienia zbiorowego
Kierunek: Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 0 / 30 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Monika Bronkowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student potrafi opracować plany żywienia indywidualnego i zbiorowego dla pacjentów w szpitalu, domu pomocy społecznej i innych ośrodkach zbiorowego żywienia. Zna przepisy dotyczące urzędowej kontroli żywności i przestrzega ich w pracy zawodowej. student potrafi wymienić cele i zadania zdrowia publicznego, czynniki determinujące zdrowie oraz aktualne problemy zdrowotne ludności w Polsce i metody ich zaspokajania. Umiejętności: Student potrafi ocenić ryzyko niedożywienia szpitalnego i podjąć odpowiednie działania zapobiegawcze działając wspólnie z lekarzami i pielęgniarkami w ramach zespołu terapeutycznego zapewniającego opiekę żywieniową nad pacjentami. Potrafi ustalić wskazania do wspomagania i/lub/ leczenia żywieniowego z wykorzystaniem dostępnych w Polsce diet przemysłowych, suplementów diety i żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego w korygowaniu zaburzeń odżywiania. Planuje żywienie w domu pacjentów wypisanych ze szpitala.

Kompetencje: Student rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się – podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych, postępuje zgodnie z zasadami etyki w zawodzie doradcy żywieniowego. Ma świadomość odpowiedzialności za drugiego człowieka, umie postrzegać relację z potencjalnym pacjentem. Ma świadomość z odpowiedzialności wykonywania zawodu związanego z zagadnieniami żywienia człowieka Potrafi kierować zespołem i współpracować z przedstawicielami innych zawodów medycznych i pracownikami ochrony zdrowia w celu prowadzenia edukacji żywieniowej i profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych w społeczności lokalnej.

Wymagania wstępne: Żywienie człowieka, Organizacja żywienia zbiorowego

Treści kształcenia: Program przedmiotu obejmuje wiadomości o zasadach planowania żywienia zbiorowego pod kątem zaspokajania potrzeb żywieniowych człowieka. Celem nauczania jest poznanie zasad oraz nabycie praktycznych umiejętności planowania żywienia zbiorowego dla różnych grup ludności.

Literatura: 1. Gawęcki J. (red.) 2010. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, Warszawa. 2. Grzymisławski M., Gawęcki J. (red.) 2010. Żywienie człowieka zdrowego i chorego. PWN, Warszawa. 3. Jarosz M. (red.) 2010. Praktyczny podręcznik dietetyki. IŻŻ, Warszawa. 4. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. (red.) 2008. Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Wyd. PZWL, Warszawa. 5. Turlejska H., Pelzner U., Szponar L., Konecka-Matyjek E. 2004. Zasady racjonalnego żywienia – zalecane racje pokarmowe dla wybranych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego. Wyd. Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr Sp. z o.o., Gdańsk.

Metody oceny: pisemne zaliczenie ćwiczeń

Uwagi: