ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NZCS10074f15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Podstawy dietetyki
Kierunek: Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 15 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Monika Bronkowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student potrafi definiować i opisywać zasady żywienia w wybranych jednostkach chorobowych. Charakteryzuje podstawowe pojęcia związane z zagadnieniami dietetyki, definiuje podstawowy podział diet leczniczych. Opisuje i rozróżnia poszczególne diety. Identyfikuje czynniki ryzyka różnych schorzeń. Rozpoznaje zagrożenia związane z nieracjonalnym żywieniem. . Umiejętności: Student potrafi ocenić potrzeby żywieniowe osób chorych i postawić diagnozę żywieniową. Potrafi korzystać z aktualnych norm i zaleceń żywieniowych. Student potrafi zaplanować odpowiednią dietoterapię w oparciu o stan odżywienia i stan zdrowia pacjenta. Potrafi ocenić skuteczność zalecanej dietoterapii z wykorzystaniem odpowiednich metod i narzędzi. Dobiera poszczególne diety do konkretnego schorzenia

Kompetencje: Student rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się – podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych, postępuje zgodnie z zasadami etyki w zawodzie doradcy żywieniowego. Ma świadomość odpowiedzialności za drugiego człowieka, umie postrzegać relację z potencjalnym pacjentem. Ma świadomość z odpowiedzialności wykonywania zawodu związanego z zagadnieniami żywienia człowieka.

Wymagania wstępne: Fizjologia człowieka, Żywienie człowieka

Treści kształcenia: W wyniku procesu kształcenia student powinien poznać podstawy zasad żywienia dietetycznego w wybranych jednostkach chorobowych obejmującej: ocenę potrzeb żywieniowych ludzi chorych.

Literatura: 1. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, J.Gawęcki, T. Mossor - Pietraszewska PWN 2004 2. Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Bułhak-Jachymczyk B., Jarosz M. 2008, PZWL, Warszawa, aktualizacja 2012. 3. 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych. L. Chevallier, red. D. Gajewska, 2010. Elsevier Urban & Partner, Wrocław. 4. Peckenpaugh N.J. Red. Wydania polskiego Gajewska D. Podstawy żywienia i dietoterapia (2011). Elsevier, Urban & Partner, Wrocław 5. Bujko J. (red.) (2006): Podstawy dietetyki. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 6. Włodarek .D. Dietetyka (2005), Wydawnictwo Format AB, Warszawa 7. Ciborowska M., Rudnicka A. (2009): Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa

Metody oceny: zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, pisemne zaliczenie wykładów

Uwagi: