ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NZCS10075f15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Mechanizacja produkcji potraw
Kierunek: Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr inż. Danuta Figurska – Ciura
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student wymienia procesy jednostkowe w technologii gastronomii. Student opisuje urządzenia stosowane w produkcji potraw, zna ich budowę zastosowanie i zasady użytkowania zgodnie z przepisami BHP. Student tłumaczy zasady działania maszyn i urządzeń. Identyfikuje przeznaczenie maszyn i urządzeń stosowanych w gastronomii i potrafi opisać podstawowe parametry ich eksploatacji. Student dobiera wyposażenie zakładu zależnie od profilu produkcji. Definiuje podstawowe wymagania dla instalacji elektrycznych wodno-kanalizacyjnych i wentylacyjnych w zakładach gastronomicznych. Student zna podstawy obsługi programów komputerowych stosowanych w projektowaniu technologicznym. Umiejętności: Student potrafi czytać dokumentację techniczną i rysować zgodnie z regułami rysunku technicznego podstawowe elementy maszyn i urządzeń stosowanych w gastronomii. Określa podstawowe wymagania dotyczące instalacji elektrycznych wodno-kanalizacyjnych i wentylacyjnych w zakładach gastronomicznych. Student potrafi obsługiwać wybrane maszyny i urządzenia stosowane w produkcji potraw. Student oblicza ilość i jakość wyposażenia w zależności od wielkości i rodzaju produkcji w zakładach gastronomicznych. Obsługuje elektroniczne systemy sprzedaży w zakładach gastronomicznych. Potrafi opracować proste projekty technologiczne zakładów gastronomicznych z wykorzystaniem programów komputerowych.

Kompetencje: Student obsługuje maszyny i urządzenia zgodnie z zasadami BHP. Rozumie potrzebę zachowania ergonomii pracy. Potrafi współpracować w zespole przyjmując różne funkcje i zadania. Jest zorientowany na kreatywne rozwiązania przy wykonywaniu zadań projektowych. Student jest otwarty na nowoczesne innowacyjne rozwiązania techniczne w gastronomii.

Wymagania wstępne: Technologia gastronomii, organizacja żywienia zbiorowego, maszynoznawstwo, grafika inżynierska

Treści kształcenia: Operacje jednostkowe w procesie produkcji potraw. Techniczne podstawy wyposażenia w gastronomii: napędy, podstawowe części i zespoły maszyn. Materiały konstrukcyjne stosowane w urządzeniach gastronomicznych. Wybrane zagadnienia z rysunku technicznego -.schematy maszyn i aparatów stosowanych w gastronomii. Instalacje elektryczne, wodno-kanalizacyjne oraz wentylacyjne w zakładach gastronomicznych. Wykorzystanie wyposażenia technicznego w procesie technologicznym. Maszyny i urządzenia do obróbki mechanicznej, cieplnej i chłodniczej żywności. Urządzenia przygotowania do ekspedycji napojów. Transport wewnętrzny w zakładach gastronomicznych. Maszyny urządzenia do utrzymania czystości. Elektroniczno-komputerowe wyposażenie działów usługowo-handlowych w gastronomii. Zasady ergonomii oraz przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy przy obsłudze maszyn i urządzeń stosowanych w obiektach zbiorowego żywienia Podstawy projektowania technologicznego zakładów żywienia zbiorowego.

Literatura: 1. Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych, 2009 , Jastrzębski W., Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne 2. Technologiczne projektowanie zakładów gastronomicznych, 2012, Grzesińska W. Wydawnictwo SGGW 3. Projektowanie technologiczne zakładów gastronomicznych,. kuchni hotelowych i szpitalnych, Koziorowska B 2012, Gastroprojekt 4. Skrzypczak K., Dolata W., Projektowanie Technologiczne Zakładów Gastronomicznych, Poznań 1997 5. Zaremba R., Półtorak A., Maszynoznawstwo gastronomiczne, Wyd. SGGW. 6. Neryng A., 2003, Wyposażenie Zakładów Gastronomicznych, Wyd. SGGW 7. Krzyszewski J. : Maszyny i urządzenia przemysłu Żywnościowego wyd. Politechnika Gdańska, Gdańsk 2003 8. Konarzewska M., Lada E, Zielonka B., Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych, Wydawnictwo REA, Warszawa 2009 9. .Zalewski S., Brzozowska E., Podstawy technologii gastronomicznej. Wydawnictwa NaukowoTechniczne, Warszawa 2003. 10. Marek Ludwicki Sterowanie procesami w przemyśle spożywczym Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Łódzki Łódź, 2002 Czasopisma: Foof Service, Technika chłodnicza i klimatyzacyjna, Chłodnictwo, Przegląd Gastronomiczny, Nowości gastronomiczne

Metody oceny: Wiedza: egzamin pisemny - eseje na zadane tematy Umiejętności: realizacja zadania, demonstracja wykonawstwa w warunkach symulowanych Kompetencje: przedłużona obserwacja przez opiekuna, ocena przez kolegów, samoocena, portfolio Ocena stanowi średnią ważoną ocen wiedzy (W), umiejętności (U) i kompetencji (K) zgodnie z algorytmem 50%W+ 40 % U+10 % K/ 100%

Uwagi: