ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RRSN10324f15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Wykorzystanie roślin do oceny środowiska
Kierunek: Rolnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 18 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. Ewa Fudali prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student ma wiedzę dotyczącą kształtowania i ochrony środowiska. Racjonalnie ocenia funkcjonowanie człowieka w przyrodzie i oddziaływanie działalności człowieka na środowisko. Umiejętności: Student potrafi dokonać analizy czynników wpływających na stan środowiska naturalnego. Potrafi pozyskiwać informacje z literatury lub innych źródeł dotyczących problemów ekologii lub ochrony środowiska.

Kompetencje: Ma świadomość odpowiedzialności za stan środowiska przyrodniczego. Potrafi pracować indywidualnie oraz w zespołach, przyjmując w nim różne role.

Wymagania wstępne: Botanika, ekologia roślin, fizjologia roślin.

Treści kształcenia: Teoretyczne podstawy bioindykacji. Cele i zakres fitoindykacji powietrza, gleb i zmian szaty roślinnej. Metody bioindykacyjne wykorzystujące mchy, porosty i wątrobowce do oceny czystości powietrza. Roślinne wskaźniki właściwości gleb oraz fito-testy stosowane do oceny pozostałości herbicydów oraz zawartości metali ciężkich w glebach. Koncepcje i metody oceny przekształcenia środowiska naturalnego na podstawie analizy składu florystycznego. Roślinne wskaźniki zmian klimatu.

Literatura: Fałtynowicz W. 1997. Wykorzystanie porostów do oceny zanieczyszczenia powietrza. Fundacja Centrum Edukacji Ekologicznej Wsi, Krosno. Fudali E. 2009. Antropogeniczne zmiany w ekosystemach. Transformacje roślinności. Wyd. Uniw. Przyr. we Wrocławiu. Zimny H. 2006. Ekologiczna ocena stanu środowiska. Bioindykacja i biomonitoring. Agencja Reklamowo-Wydawnicza A. Grzegorczyk, Warszawa.

Metody oceny: Wiedza: kolokwium zaliczeniowe z treści wykładowych. Umiejętności: ocena wykonanych zadań – samodzielnie i w zespole. Kompetencje społeczne: ocena efektów pracy w zespole.

Uwagi: