ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RRSN10331f15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Racjonalna gospodarka składnikami pokarmowymi w rolnictwie
Kierunek: Rolnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 18 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. Urszula Piszcz
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student potrafi opisać obiegi makroskładników w agrocenozie, wskazuje miejsca największego rozpraszania składników nawozowych do środowiska ma wiedzę na temat sposobów pobierania składników pokarmowych przez rośliny, potrafi zgromadzić wiedzę na temat lokalnych czynników limitujących plonowanie roślin oraz właściwości gleb ograniczających dostępność dla roślin rezerw składników pokarmowych, planuje dawki składników, sposoby i terminy nawożenia, zna aktualny asortyment nawozów, ocenia formy i dostępność zawartych w nich składników. Umiejętności: Student nabywa umiejętności dobierania optymalnych testów związanych z szacowaniem potrzeb pokarmowych roślin oraz interpretowania ich wyników, dobieraniem optymalnej formy składników, terminów stosowania i aplikacji nawozów oraz umiejętność modyfikowania sposobu nawożenia zależnie od przebiegu warunków klimatycznych oraz glebowych, potrafi zbierać informacje na temat wartości nawozowej i możliwości pozyskiwania nawozów niekonwencjonalnych, przewidywać pozytywne i negatywne skutki procesów zachodzących pomiędzy glebą nawozami i roślinami.

Kompetencje: Student rozumie potrzebę utrzymywania żyzności gleb, posiada świadomość odpowiedzialności za produkcję żywności o wysokiej jakości oraz za stan środowiska przyrodniczego, docenia konieczność dokształcania się z zakresu wiedzy o żywieniu roślin.

Wymagania wstępne: Chemia, biochemia, fizjologia roślin, gleboznawstwo.

Treści kształcenia: Biogeocykle podstawowych składników pokarmowych. Testy stosowane w rolnictwie do oceny zasobności gleb, składu roślin i nawozów. Modyfikacja właściwości chemicznych gleb. Oddziaływanie nawożenia mineralnego i organicznego na środowisko glebowe oraz na wielkość i jakość produkcji roślinnej. Sposoby obliczenia bilansu składników oraz optymalizacja wielkości dawek i terminów stosowania nawozów.

Literatura: Nowotny–Mieczyńska A. (red.) 1976. Fizjologia mineralnego żywienia roślin. Fotyma M., Mercik S., Faber A. 1989. Chemiczne podstawy żyzności gleb i nawożenia. Grzebisz W. 2009 nawożenie roślin uprawnych Cz. II Nawozy i systemy nawożenia. PWRiL. Marschner H. 2012 Mineral Nutrition of Higher Plants (3 edition). Academic Press, London.

Metody oceny: Wiedza: Testy pisemne z poszczególnych części wykładów. Umiejętności: Ocena prawidłowości dobierania i oceny testów związanych z szacowaniem potrzeb pokarmowych roślin, dobieraniem optymalnej formy składników, terminów stosowania i aplikacji nawozów. Kompetencje społeczne: Ocena efektów społecznych prac pisemnych.

Uwagi: