ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ZJS10091o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Podstawy produkcji zwierzęcej
Kierunek: Zarządzanie jakością i analiza żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Maciej Adamski
Język: polski


Efekty kształcenia: Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu powinien znać stan produkcji zwierzęcej w Polsce i na świecie oraz kierunki jej rozwoju, poznać specyfikę chowu poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich, wpływ warunków żywienia, utrzymania, pielęgnacji i użytkowania zwierząt na jakość uzyskiwanych produktów zwierzęcych, możliwości sterowania składem i jakością produktów zwierzęcych w wyniku działania różnych zabiegów genetycznych oraz czynników chowu. Poznać skutki rozwoju chowu wielkostadnego i różnych poziomów intensyfikacji produkcji. Wiedza Student po ukończeniu kursu powinien znać stan produkcji zwierzęcej w Polsce i na świecie oraz kierunki jej rozwoju, poznać specyfikę chowu poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich, wpływ warunków żywienia, utrzymania, pielęgnacji i użytkowania zwierząt na jakość uzyskiwanych produktów zwierzęcych, możliwości sterowania składem i jakością produktów zwierzęcych w wyniku działania różnych zabiegów genetycznych oraz czynników chowu. Poznać skutki rozwoju chowu wielkostadnego i różnych poziomów intensyfikacji produkcji. Umiejętności Student po ukończeniu kursu powinien: poznać podstawową nomenklaturę zootechniczną; poznać topografię poszczególnych gatunków zwierząt, poznać zasady chowu poszczególnych grup technologicznych i gatunków zwierząt gospodarskich; poznać zasady żywienia, utrzymania, pielęgnacji i użytkowania poszczególnych grup i gatunków zwierząt gospodarskich. Znać skutki genetycznego doskonalenia zwierząt i efekty intensyfikacji produkcji. Poznać możliwości i zakres sterowania składem i jakością produktów zwierzęcych, poznać zasady ekologicznego chowu zwierząt gospodarskich.

Kompetencje: Wykazuje zrozumienie zjawisk towarzyszacych w chowie i hodowli zwierzat gospodarskich. Zwłaszcza wpływu intensywności produkcji na: jakość produkowanej żywności; środowisko, zdrowie i dobrostan oraz produkcyjność zwierząt.

Wymagania wstępne: Biologia i fizjologia zwierząt

Treści kształcenia: Uwarunkowania produkcji mleka w Polsce i na świecie; trendy w rozwoju produkcji zwierzęcej; chów i hodowla poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich. Specyfika chowu i użytkowania różnych grup technologicznych zwierząt gospodarskich; wpływ intensywności produkcji na jakość produkowanej żywności; skutki intensyfikacji produkcji i chowy wielkostadnego na środowisko, zdrowie i produkcyjność zwierząt, ćwiczenie ze zwierzętami, ćwiczenia projektowe, poznanie laboratorium i zasad oceny niektórych produktów zwierzęcych. Specyfika dobrostanu zwierzat gospodarskich.

Literatura: Chów i hodowla zwierząt. Wydawnictwo AR we Wrocławiu 2005, Praca zbiorowa pod redakcją T. Szulca Literatura uzupełniająca: Przewodnik do ćwiczeń, normy żywienia zwierząt.

Metody oceny: Egzamin pisemny.

Uwagi: